Podaci za samo dva mjeseca ove godine

ALARMANTNO Od svinjske gripe umrla 23 pacijenta!

Objavljeno: 11. 03. 2016 - 21:01 Novosti » Iz minute u minutu A A A Times Arial
ALARMANTNO Od svinjske gripe umrla 23 pacijenta!
Virus H1N1 cirkulirao više od dva mjeseca: Svi umrli imali dodatne faktore rizika

Svinjska gripa H1N1, tipa A, ove godine odnijela je najviše žrtava otako se ovaj virus pojavio u našoj zemlji. Prema podacima kliničkih centara u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, koje je prikupio "Dnevni avaz", za više od dva mjeseca, od početka januara do jučer, od opasnog virusa umrla su čak 23 pacijenta.

Od tog broja, prema podacima Univerzitetskog kliničkog centra (UKCS), u Sarajevu je, upkos naporima ljekara, umrlo 13 pacijenata.

Teški slučajevi

- Od 15. januara ove godine na Klinici za infektivne bolesti UKCS-a pregledano je 676 pacijenata s gripoznim sindromom, od kojih je 168 pacijenata bilo hospitalizirano u UKCS-u. Nažalost, i pored pružene intenzivne medicinske pomoći, 13 pacijenata je umrlo, osam iz Kantona Sarajevo i pet iz ostalih kantona. Među hospitaliziranim teškim pacijentima ima i pacijenata iz Republike Srpske. Niko od pregledanih i hospitaliziranih pacijenata nije vakcinisan - potvrđeno nam je iz Pres-službe ove institucije.

Ističu da su svi pacijenti imali određene faktore rizika, koji su proizveli komplikacije kod sezonske gripe. Prvi ovogodišnji smrtni slučaj prouzrokovan mutiranim virusom svinjske gripe zabilježen je 2. februara, a riječ je o 32-godišnjoj trudnici koja je bila zaražena virusom AH1N1.

U Republici Srpskoj, prema podacima Univerzitetskog kliničkog centra (UKC), do sada je zbog komplikacija izazvanih virusom AH1N1 umrlo deset osoba, različite životne dobi.

- Od deset pacijenata, osam njih bili su pacijenti Službe intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a RS, a dva su bili pacijenti Klinike za infektivne bolesti - potvrđeno je za "Avaz" iz UKC-a RS.

Prema riječima načelnika Službe intenzivne medicine prof. dr. Peđe Kovačevića, osam pacijenata koji su preminuli u ovoj organizacionoj jedinici, pripadali su rizičnim grupama za razvoj teške kliničke slike s komplikacijama, teški hronični bolesnici, maligna oboljenja i udružena oboljenja.

Jenjavanje gripe

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti, kazala je da su dva pacijenta koja su preminula u ovoj organizacionoj jedinici imala teški klinički oblik influence s prisutnom komplikacijom upalom pluća, a tokom ove bolesti došlo je do pogoršanja njihovih osnovnih hroničnih bolesti, od kojih su ranije bolovali.

Prema informacijama iz ovih kliničkih centara, u posljednjih nekoliko dana smanjen je broj građana koji traže ljekarsku pomoć zbog simptoma sličnih gripi. Navode da će u narednom periodu gripa jenjavati, a samim time i broj oboljelih bit će manji.

Vakcinacija samo u Sarajevu

Kantoni u Federaciji, osim Sarajevskog, ove godine nisu nabavili vakcine protiv gripe, što je utjecalo da broj umrlih bude znatno veći nego ranijih godina, kada je zabilježen tek pokoji slučaj. Manji broj umrlih od svinjske gripe zabilježen je i u susjednim zemljama, najviše u Hrvatskoj, zatim Crnoj Gori, pa tek Srbiji.

 

 

 Autor: A. NUHANOVIĆ
Preporučujemo vam