DIJASPORA

"Bosna - Borås" predstavlja Švedsku na narednom XIII svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u Italiji

Osvojili turnir krajem oktobra protekle godine u Gislavedu

N. Alimajstorović

10.3.2016

Bosanskohercegovačku dijasporu Švedske na narednom XIII svjetskom prvenstvu bh. dijaspore u futsalu u Italiji predstavljat će ekipa "Bosna - Borås".

To pravo momci iz Borasa stekli su pobjedom na izbornom turniru koji je održan krajem oktobra protekle godine u Gislavedu. Od tada se momci iz Švedske vrijedno pripremaju a informaciju više o kvalitetu i mogućnostima ekipe dao nam je bivši fudbaler Rudara iz Ljubije Muhamed Cerić, koji trenutno obavlja dužnost  koordinatora za sport u BH savezu Švedske.

- BH Savez u Švedskoj je do sada učestvovao na svim šampionatima bosanskohercegovačke dijaspore, nažalost, uvijek smo posustajali u samom finišu i više puta do sada osvajali četvrto mjesto i utješne nagrade. Ovaj put se nadamo da ćemo razbiti taj peh i doći do medalje. Garant za to je odlična ekipa Bosne iz Borasa koja je ubjedljivo pobijedila na našem  izbornom takmičenju, a u Italiju putuju sa dotatna  tri pojačanja iz drugoplasirane ekipe BHUF-OMLADINA - rekao je Cerić.

Dodaje pravila u Švedskoj kažu da za reprezentaciju Bosanaca i Hercegovaca iz Švedske mogu igrati samo djeca čiji su roditelji porijeklom iz BiH a uz to igrači moraju posredstvom svojih loklanih udruženja biti članovi našeg BH saveza u Švedskoj.

Reprezentaciju Bosanaca i Hercegovaca čini spoj mladosti i iskustva i u Italiji će nastupiti Kadir Hodžić, Alan Krasnić, Mensur Jugović, Edin Stroil, Sanel Džuzel, Emir Vatreš, Adam Hodžić, Dino Ratković, Haris Verem, Elvedin Osmanović, Dino Cerić, Kenan Mustafić, Fehim Smajlović i Kenan Jusić.