BIH

Hadžialić: Studenti, ne trebate se zadovoljiti postignutim rezultatima

Švedska ministrica održala predavanje studentima Univerziteta u Sarajevu

Fena

8.3.2016

Ministrica obrazovanja Kraljevine Švedske Aida Hadžialić danas je, na  predavanju na Univerzitetu u Sarajevu, studentima poručila da se ne trebaju zadovoljiti postignutim rezultatima i da ne čekaju da im neko drugi pruži šansu.

- Vi trebate stvoriti tu šansu, jer su pred vama velike mogućnosti. Imate odgovornost da idete ka promjenama – kazala je Hadžialić.

Govoreći o temi "Važnost obrazovanja u demokratskom društvu“ naglasila je da je rekvalifikacija važna za ekonomsku budućnost zemlje, smatrajući da „jednom stečena diploma nije zauvijek stečena diploma“.

Studentima je skrenula pažnju da su veoma važne riječi Gustava Möllera,  poznatog švedskog političara, kojeg nazivaju ocem sistema socijalne sigurnosti i države blagostanja u Švedskoj.

On je rekao da „Svaka kruna pogrešno iskorištena je krađa naroda“.

- U Švedskoj se svaka kruna, marka prati tačno na koji se način koristi. Zna se kad uđe u sistem, kako se u njemu koristi, kako će izaći iz sistema, te kako će doprinijeti dobrobiti zemlje. Ovo vodi ekonomskom razvoju – rekla je Hadžialić.  

Izrazila je zabrinutost što se mnogo novaca u BiH troši na administraciju te sugerirala da se ulaže u obrazovanje budući da je svakoj državi potreban sposoban kadar.  

Osim u kadar, kaže da Bosna i Hercegovina, mora ulagati i privredni razvoj i prvatni sektor.

U tom pogledu, dodaje, potrebno je istražiti kako kadrovski profili izgledaju i šta se traži na tržištu te navela da Šveđani trenutno traže kvalitetan kadar u investiranju.

Švedska je, ističe, spremna pomoći BiH na putu ka članstvo u EU – putu teških reformi, koje doprinose boljitku društva.

Poželjela je da BiH ima zadovoljne građane,  jer će se takvi građani potruditi da osiguraju uspjeh države.