VIJESTI

POTVRĐENO Murteziću na stolu dokazi o tome ko je instruirao Sarić da montira Radončiću!

Disciplinski tužilac i VSTV će analizirati prijavu

E. MASLO

7.3.2016

Glavni disciplinski tužilac Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Arben Murtezić, te član VSTV-a Goran Nezirović izjavili su jučer za “Avaz” da će početkom ove sedmice pregledati i analizirati pritužbu protiv tužioca Tužilaštva BiH Dubravka Čampare koju je nedavno uputila advokatica Vasvija Vidović, a zbog njegove nedozvoljene komunikacije sa svjedokom Azrom Sarić. 

Nezakonit rad 

- O prijavi vam sad ne mogu govoriti, jer je nisam pročitao. Ništa prije ponedjeljka ne bih mogao reći o ovoj prijavi, jer ona mora proći kroz protokol – rekao nam je jučer u telefonskom razgovoru Murtezić.

Nezirović, koji zbog bolesti nije bio ni na prošloj sjednici VSTV-a, kaže da će moći govoriti o ovoj prijavi i daljnjem postupanju u vezi s njom nakon što je pročita, te poslije analize ostalih članova Vijeća. Potcrtao je da se o ranijim prijavama na nezakonit rad tužioca Čampare već izjašnjavao na sjednicama VSTV-a. 

Podsjećamo, Vidović je Murteziću i ostalim članovima VSTV-a, te međunarodnim organizacijama prošle sedmice podnijela pritužbu protiv tužioca Čampare zbog zloupotrebe ovlasti i njegovog ponovljenog nepoštivanja dužnosti tužioca, čime je kršio Zakon o VSTV-u.

Na osnovu dokaza koje je u predmetu „Radončić i drugi“ - uz prijedlog za pritvor, a kasnije i na optužnicu - dostavio postupajući tužilac Božo Mihajlović, Vidović je, kako nam je kazala, u prijavi obrazložila kako je Čampara komunicirao sa svjedokinjom Sarić. 

Dogovor sa svjedokom

Iz toga se vidi da je, praktično, Čampara "instruirao Sarić da montira Radončiću". 

Inače, Dragan Barbarić, jedan od advokata lidera SBB-a Fahrudina Radončića, kazao je za zagrebački "Večernji list" u nedjelju da odbrana podnosi prijavu protiv tužioca Čampare koji se sa svjedokinjom dogovarao šta će svjedočiti u slučaju „Radončić". 

Jukić: Ne smijem više govoriti, vidjeli ste kroz šta sam prošla!

Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a, nije mogla komentirati podnošenje pritužbe protiv Čampare zbog nezakonite komunikacije s Azrom Sarić.

- Ne mogu više davati izjave za “Avaz” i druge medije iz ove grupacije, jer ne želim da mi neko spočitava da sam na strani optuženih. Samo sam iznosila svoj pravni stav koji sam i prije iznosila. No, vidjeli ste šta sam prošla – kazala nam je Jukić.

ruzica

Jukić: Pod velikim pritiskom
 
Naime, nakon gostovanja u emisiji „U škripcu“ na TV Alfa, kolegij Tužilaštva BiH tražio je smjenu Jukić jer se, kako su obrazložili, svojim istupima direktno stavila na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima “Radončić i drugi” i “Pavlović banka”.