VIJESTI

ANALIZA Zbog dvije rečenice - do dvije godine zatvora!?

Kako je Radončić vraćen u pritvor na osnovu nepostojeće zabrane kontakta s medijima

M. KUKAN

7.3.2016

Odlukom koju je 4. marta donijela sutkinja Suda BiH Minka Kreho, a kojom je prihvatila prijedlog Tužilaštva BiH da se lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću ponovno odredi pritvor zbog navodnog kršenja mjera zabrane koje su mu izrečene 17. februara, prihvaćen je navod Tužilaštva da je Radončić “prekršio mjeru zabrane kontakta sa medijima” i to u momentu kada se prilikom izlaska iz pritvora, ispred zgrade Suda BiH, obratio mnogobrojnim okupljenim novinarima.

"Sporna” izjava

Sutkinja Kreho uvažila je tvrdnju Tužilaštva da je Radončić “direktno prekršio mjeru zabrane iz člana 126.A stav 1. tačka c) Zakona o krivičnom postupku (ZKP) BiH, a koja se, između ostaloga, odnosila na zabranu kontaktiranja sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču predmetnog krivičnog postupka”. 

Up to two years in prison – for two sentences!?

U sudskom rješenju o ponovnom određivanju pritvora Radončiću, posebno šokantno zvuči odredba da „pritvor može trajati i do dvije godine“! A, naspram te odredbe stoje samo dvije Radončićeve rečenice koje je izgovorio pred medijima tog 17. februara: 

- Još nisam pročitao cijeli tekst, nije moje da komentarišem sudske presude, time će se baviti moj odvjetnički tim, a ja kao političar treba da se posvetim jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju i svom poslu i neka svako radi svoj posao.

kreso-meddzida-5555

Kreso: Najodgovornija za čuvanje kredibiliteta Suda BiH 

Nakon ove, Radončić je u još jednoj rečenici odgovorio na pitanje novinara znači li to da je koalicija stabilna:

- Pa, vidjeli ste da ta provokacija s mojim hapšenjem nijednog trenutka nije destabilizirala tu vrlo snažnu i vrlo potrebnu bošnjačku koaliciju, koja je u interesu cijele BiH, a ne samo Bošnjaka - glasila je „sporna“ Radončićeva izjava.

Međutim, ono što je još važnije u kontekstu uvažavanja prijedloga Tužilaštva i što izaziva najveću sumnju u ispravnost sudske odluke da se Radončić ponovno vrati u pritvor, jeste otkriće koje je u jučerašnjem “Večernjem listu” dao član njegovog tima odbrane, advokat Dragan Barbarić.

- Zabrana davanja izjave za medije nije u zakonu regulirana i propisana - izjavio je Barbarić.

Sigurnost građana

Naime, uvidom u član 126.a stav 1. tačka c) ZKP-a BiH, na koji se pozvalo Tužilaštvo, lako se uočava da je Radončić vraćen u pritvor na osnovu nepostojećeg člana zakona, odnosno nepostojeće zabrane kontakta s medijima!

Odjeljak 4. ovog zakona, kako se vidi i iz priloženog faksimila, tretira mjere zabrane čiji član 126. se odnosi na okolnosti “zabrane napuštanja boravišta i zabrane putovanja”, a u članu 126.A tretiraju se “ostale mjere zabrane”, pa tako u stavu 1 decidirano piše:

(1) Kad okolnosti slučaja na to ukazuju, Sud može izreći jednu ili više sljedećih mjera zabrane: 
a) zabranu preduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti, 
b) zabranu posjećivanja određenih mjesta ili područja, 
c) zabranu sastajanja s određenim osobama, 
d) naredbu da se povremeno javlja određenom državnom organu i 
e) privremeno oduzimanje vozačke dozvole. 

faksimil

Faksimil člana 126. i 126.a Zakona o krivičnom postupku BiH: Niti u jednoj od tačaka nema zabrane kontaktiranja s medijima 

Dakle, kao što je jasno vidljivo, niti u jednoj od tačaka ovih odredbi nema zabrane kontaktiranja s medijima.

Očito je da je ovo samo još jedan šokantni primjer koji ukazuje na potpunu opravdanost kontinuiranih zahtjeva bh. javnosti, a koja već odavno ukazuje na to da je za uspostavu pravne sigurnosti građana u svakoj državi ključno postojanje profesionalnog i nezavisnog pravosuđa.

Za očuvanje kredibiliteta Suda BiH najodgovornija osoba je ona koja se nalazi na čelu te najviše sudske instance u državi, a to je u ovom slučaju Meddžida Kreso.

Uporna upozorenja pravnih stručnjaka

Ugledni pravni eksperti i ovoga puta upozorili su na apsurdnost pokušaja da se bez razumnih razloga Radončić vrati iza rešetaka, kao što su i nakon njegovog hapšenja i pritvaranja 25. januara ukazivali na nepobitne činjenice da je riječ o uglednom političaru i privredniku koji bi se zasigurno odazvao na svaki poziv bilo kojeg tužilaštva i suda, kao i na to da je Radončić čovjek koji je znao da će biti uhapšen i koji je, da je imao tu namjeru, mogao pobjeći. 

Tako je jučer i ugledna advokatica Nada Dalipagić potcrtala da sama izjava koju je Radončić dao medijima u trenutku izlaska iz pritvora nije dovoljna za ponovno vraćanje u pritvor.

- Policijski organi dolazili su stalno kod njega i on je neprekidno bio na mjestu na kojem mu je Sud dao zadatak da bude. Dakle, nije napuštao mjesto gdje je morao biti, nije se sastajao s osobama s kojima mu je to zabranjeno. Mislim da samo ta jedna izjava prilikom njegovog izlaska nije dovoljna i nekako je preoštra odluka da se čovjek vrati u pritvor. Također, mislim da izjava nije takve naravi i nije drastično kršenje mjera zabrane da bi to bio razlog vraćanja u pritvor - izjavila je Dalipagić.