BIH

MILIĆEVIĆ: Problemi u bankarskom sektoru RS teška su zadaća i remetilački faktor

Ministrica finansija FBiH za „Avaz“

E. HALIMIĆ

7.3.2016

Što se tiče FBiH, mi smo još prošle godine bili spremni za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Republika Srpska je u zakašnjenju, ali ja se nadam da će još u prvoj polovici ove godine problemi biti otklonjeni i da ćemo onda ući u ozbiljne pregovore sa MMF-om, kazala je u razgovoru za „Avaz“ ministrica finansija FBiH Jelka Milićević. Dodala je da novi aranžman sa MMF-om nije nešto što ovisi samo o FBiH, već je „to aktivnost koja mora krenuti s nivoa države, a entiteti imaju uvjete i preduvjete“. 

- „Banka Srpske“ jeste u problemima i ona jeste remetilački faktor na finansijskom tržištu RS i iz tih razloga MMF je tražio da se riješi to pitanje. RS još nije odlučila na koji će način biti riješen problem te banke – pojasnila je Milićević. 

Dodala je da na nivou Centralne banke (CB) BiH postoji koordinacijsko tijelo u kojem učestvuju entitetski i državni ministri finansija, guverner CBBiH i predstavnici agencija za bankarstvo entiteta. 

- U okviru tog koordinacijskog tijela imali smo jednu analizu o stanju u finansijskom sektoru RS i tada je sve ukazivalo na to da nije toliko alarmantno stanje, da je sve pod kontrolom. Međutim, poslije toga desili su se određeni problemi s „Pavlović bankom“, „Bankom Srpske“ i drugim bankama u RS – kazala je Milićević. 

Dodala je da su ti problemi u RS nešto što je u ovom trenutku vrlo teška zadaća za RS i da je to remetilački faktor na finansijskom tržištu. 

 - Misija MMF-a tražila je dodatnu reviziju za sve banke koje su imale rast kredita od deset posto, jer je to nešto što nije uobičajeno u bankarskom sektoru i na šta treba obratiti pažnju i posebno pratiti. Znači, sve banke koje naglo rastu morale su na dodatnu reviziju – naglasila je Milićević. 

Stabilan bankarski sektor u FBiH

Banke u FBiH su pod nadzorom Agencije za bankarstvo FBiH i to su banke koje u ovom momentu ne stvaraju problem u finansijskom ili bankarskom sektoru. Mi smo ponosni što je naš bankarski sistem stabilan – zaključila je Milićević.