VIJESTI

PRAVNI EKSPERTI: Radončić nije napuštao adresu i nije se viđao s ljudima s kojima mu je to zabranjeno

Nada Dalipagić i Vlado Adamović uvjereni da lider SBB-a nije prekršio mjere zabrane

E. Ma./A. Dž.

6.3.2016

Ugledni advokati Nada Dalipagić i Vlado Adamović slažu se da je odluka Suda BiH o ponovnom vraćanju lidera SBB-a Fahrudina Radončića u pritvor, zbog kršenja mjera zabrane, preoštra. Oni smatraju da je određivanje pritvora drastična mjera koja se primjenjuje onda kada se mora osigurati da je prisutan osumnjičeni lično zbog odvijanja krivičnog postupka.

Detaljno pratila

- O predmetu “Radončić” ne znam dovoljno, ali što se tiče mjera zabrane, to sam detaljno pratila sve vrijeme i nisam vidjela da je bilo neko kršenje zabrane do te mjere da bi se ponovno odredila mjera pritvora. Po mom mišljenju, moralo je biti neko značajnije kršenje mjera zabrane da bi Sud donio odluku da se vrati u pritvor. Duboko sam ubijeđena da će njegov odvjetnički tim uložiti žalbu i da će uspjeti u tome - kazala je advokatica Dalipagić.

Pozivajući se na argumente odbrane da Radončić nije znao koje su mjere zabrane, jer je iz pritvora izašao bez pratnje advokata, advokatica Dalipagić potcrtava da sama izjava koju je Radončić dao medijima u tom trenutku nije dovoljna za ponovno vraćanje u pritvor.

- Policijski organi dolazili su stalno kod njega i on je neprekidno bio na mjestu na koje mu je Sud dao zadatak da bude. Dakle, nije napuštao mjesto gdje je morao biti, nije se sastajao sa osobama s kojima mu je to zabranjeno. Mislim da samo ta jedna izjava prilikom njegovog izlaska nije dovoljna i nekako je preoštra odluka da se čovjek vrati u pritvor. Također, mislim da izjava nije takve naravi i nije drastično kršenje mjera zabrane da bi to bio razlog vraćanja u pritvor - izjavila je Dalipagić.

nada-dalipagic-foto-fena

Dalipagić: Policijski organi dolazili su stalno

Adamović je rekao da iz onoga što je objavljeno stručna javnost ne nalazi da je postupanje Radončića utjecalo na tok postupka koji se vodi.

- Poznati su mi navodi Tužilaštva da su mjere prekršene i tvrdnje odbrane da to nije tako, u konačnici vidjet ćemo na kraju šta će  Vijeće Suda BiH kazati u tom pogledu - kazao je ugledni bh. advokat i dugogodišnji sudija. 

Tanka granica

On je istakao da je neophodno imati na umu da se i pritvor i mjere zabrane određuju samo i isključivo da bi se postupak uspješno vodio.

- To ne treba mijenjati s kaznom, sa sankcijom u postupku, jer ni mjere ni pritvor u zakonu nisu predviđeni da bi se nekog kažnjavalo, a još manje da liče na neku odmazdu, u bilo kojem pogledu. Nalazim da je vrlo tanka granica između javnog istupa osobe koja se brani i zabrane da se on brani u javnosti, pa i na način na koji je to Sud mjerom opredijelio. Mislim da će Vijeće voditi računa o tome, prije svega da ponašanje okrivljenog cijeni u kontekstu vođenja postupka. Nisam našao ništa, a detaljno pratim ovaj slučaj, što je u postupcima moglo ugroziti ovaj slučaj - naveo je Adamović.