VIJESTI

FILIPOVIĆ: Predsjedništvo BiH ima pravo da abolira cijeli postupak!

Akademik ogorčen viješću iz Suda BiH

M. K.

5.3.2016

Jedan od najvećih živućih bh. intelektualaca u BiH, predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU), akademik Muhamed Filipović, jučer je bio preneražen viješću o ponovnom određivanju pritvora Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a.

- Vijest o tome da se gospodin Fahrudin Radončić, jedan od nosećih ljudi koalicije koja obećava BiH izlazak iz krize, mora vratiti u pritvor je prenerazujuća. Ta vijest po svom smislu u meni je pobudila sjećanje na jednu pjesmu velikosrpskog nacionaliste i pjesnika, koju je napisao pod naslovom “Ćeraćemo se”, u kojoj pokazuje krajnju duhovnu humanu i političku intransigenciju, a to znači - ja ću istjerati svoje mimo svakog ljudskog zakona i okvira. 

Ovo što se dogodilo upozorava na to kako je snažna opozicija bošnjačkoj slozi koja nam je otvorila horizont i omogućila nam da povjerujemo da imamo izlaz iz postojeće situacije. Ne znam šta treba uraditi, ali neko mora zaustaviti te ljude. Ja čak promišljam i o tome da Predsjedništvo države abolira cijeli postupak, jer na to ima pravo - izjavio je akademik Filipović za naš list.