BIH

NOVI PROBLEM ZA PRAVOSUĐE: Evropska unija ne da novac u budžete

Šta će biti sa sudijama i tužiocima koji procesuiraju ratne zločine

Autor:B. TURKOVIĆ

3.3.2016

Članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH i jučer su raspravljali o sudbini skoro 150 sudija, tužilaca i ostalog osoblja koji u brojnim pravosudnim institucijama BiH rade na predmetima ratnih zločina, a čija se primanja finansiraju iz IPA projekta. Svojevremeno je druga tranša sredstava za 2015. obustavljena zbog zastoja u realizaciji budžetske podrške nastalog neusvajanjem Strategije za reformu sektora pravde u BiH 2014.-2018. godine, zbog čega uposleni po ovom programu mjesecima nisu primali plaće. 

Država nespremna

Strahovanja da bi ovi uposlenici i u narednom periodu mogli ostati bez redovnih primanja temelje se na informaciji da Evropska unija, kako je jučer rekao predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, razmišlja o promjeni načina finansiranja, prema kojem evropski novac ne bi išao kroz budžete, jer država očito nije spremna za takav način finansiranja, već kroz grant, čiji bi korisnik bio upravo VSTV. 

Iako je inicijativa tek u povoju, i detalji aranžmana tek će biti poznati nakon što iz Brisela bude odgovoreno na pitanja koja su zatražili iz VSTV-a, članovi Vijeća jučer su izrazili brojna negodovanja. Strahuju da bi se na sredstva moglo čekati mjesecima, da bi VSTV na ovaj način preuzeo veliku odgovornost na sebe, da je neizvjesna situacija s retroaktivnim plaćanjem… Bilo je i onih, poput Slave Lakića, koji nisu krili da im je situacija tek sada “krajnje maglovita” te kako će se rješavati u sudnicama.  

Mahmut Švraka u oštrom obraćanju poručio je kako bi poštenije bilo da im je ranije rečeno da od evropskog novca nema ništa, kako bi primanja radnicima koji nemaju plaće ni zdravstveno osiguranje pokušali osigurati u budžetima. 

- Grant, i ako dođe, to vjerovatno neće biti prije oktobra – bio je pesimističan Švraka. 

Milana Popadić iznijela je, kako je rekla, pouzdanu informaciju da je dio evropskih sredstava trošen nenamjenski, što je izazvalo još širu raspravu među članovima. 

Prezentacije kandidata

Na dnevnom redu VSTV-a jučer su bile i konsultacije u vezi s izborom direktora Centra za edukaciju sudija i tužilaca FBiH te prezentacije četiri kandidata koja je predložio Upravni odbor. Radi se o Arbenu Murteziću, aktuelnom glavnom disciplinskom tužiocu VSTV-a, te Saneli Latić, Selmi Džihanić-Gratz i Ajši Softić.      

Nezirović: Slučaj "Jukić" ne postoji 

Članovi VSTV-a jučer su iznijeli mišljenja o odnosu pravosuđa i medija. Povod za raspravu bila je tačka dnevnog reda na kojoj je potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić iscrpno informirala kolege o konferenciji „Pravosuđe i mediji“ održanoj u Tesliću. Osvrnula se na brojne odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, stavove eksperata… te kazala da se ne smiju vrijeđati prava osumnjičenih i svjedoka, da mediji o tome moraju voditi računa…  

Goran Nezirović kazao je da je tek na kraju njenog dužeg obraćanja shvatio zašto je čitala zaključke s konferencije u Tesliću – zbog  saopćenje Kolegija svih tužilaca Tužilaštva BiH. Oni su, podsjetimo, zatražili smjenu i sankcioniranje Jukić zbog navodnih neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH. Nezirović je kazao da podržava kolegicu Jukić ako je imala potrebu da pročita sve što je pročitala, ali da ta tačka nije na dnevnom redu VSTV-a. 

- Slučaj „Ružica Jukić“ ne postoji – bio je izričit Nezirović. 

Zašto VSTV nije u mehanizmu koordinacije? 

VSTV BiH na jučerašnjoj sjednici usvojilo je informaciju o mehanizmu koordinacije i prijedloge njegovih izmjena. Do ovakve reakcije došlo je zbog činjenice da Vijeće u procesu evropskih integracija nije prepoznato kao tijelo koje bi bilo član nekog od koordinacijskih tijela.

Nezadovoljni tom činjenicom, u Vijeću su napravili analizu u kojoj su predložili nekoliko modaliteta prema kojima bi Vijeće, ipak, bilo uključeno u mehanizam koordinacije.   

Tu analizu Milan Tegeltija, predsjednik Vijeća, jučer je predočio i članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, s kojim se susreo u pauzi sjednice VSTV-a. 

Informirajući članove Vijeća o sastanku s Ivanićem, Tegeltija je kazao da ovaj član Predsjedništva, također, smatra da VSTV treba biti uključen u mehanizam koordinacije, ali da Predsjedništvo BiH nije adresa na kojoj treba tražiti izmjene. No, kako je rekao Tegeltija, Ivanić je obećao da će sugestije prenijeti na nadležnu adresu, u Vijeće ministara BiH.