VIJESTI

Trebinjski vatrogasci dobili novo vozilo

Pojačana protiv požarna zaštita

Autor:P. M.

2.3.2016

Od danas trebinjski vatrogasci bogatiji su za još jedno vozilo, koje služi za brze intervencije odnosno saobraćajne udese i slične stvari.  

Prema riječima Danka Vukovića, komandira TVJ Trebinje vrijednosti vozila je oko 30.000 KM, a njegova nabavka finansirana je sredstvima iz budžeta Grada Trebinja namjenjenim za protiv požarnu zaštitu.

- Ono je faktički golo. Mi ovdje imamo potreban razvalni  alat i sami ćemo izvršiti nadogradnju auta, koje inače služi za udese i brze intervencije. Ovo vozilo nama znači dosta, jer smo imali vozilo koje je 1968. godište, a i to su nam dali iz Hidroelektranba na Trebišnjici na korištenje. Međutim, s obzirom na starost, to vozilo je sporo i nije moglo adekvatno da odgovori zadatku, tako da smo sada dosta unaprijeđeni u tom smislu - istakao je Vuković i dodao da imaju svu potrebnu opremu od hidrauličnog alata za razvaljivanje, sječenje, modul visokog pritiska za gašenje te jastuke za podizanje tereta.

- U prosjeku se ovakvo vozilo koristi četiri puta mjesečno. Na njemu će biti rezervoar od 200 litara koji će vući vodu, a on koristi i pjenu za gašenje vozila i objekata - pojasnio je Vuković.

Vuković kaže da su osim nabavke ovog vozila, zanovili i ostalu opremu za protivpožarnu zaštitu, te da bi im u julu trebao stići novi vatrogasni kamion.

- Od opreme smo dobilo 34 naprtnjače i 50 crijeva. Dobili smo najsavremenije vatrogasne čizme, motorne pile. Dobili smo i 32 000 KM iz sredstava protiv požarne zaštite  za popravku satrih kamiona, to je što je bilo u prošloj godini. Ove godine planira se uložiti određena sredstva za nastavak popravke starih kamiona, za kupovinu jednog džipa koji bi služio za šumske požare, a do kraja jula očekujemo da dobijemo novo vatrogasno vozilo vrijedno 311.000 KM,  gdje Vatrogasni savez RS učestvuje sa 157.000 KM, a grad Trebinje 154.000 KM. To je kamion koji će  služiti kao navalno vozilo za grad - naglasio je Vuković.

Vuković ističe da su im potrebne i nove auto ljestve, jer, ove koje imaju su stare, često se kvare, a nisu više sigurne ni za vatrogasce.

- Popravljaju se u hodu, a očekujemo skoru popravku, ali ipak to je nestabilno. One nove koštaju 1.300.000 KM što je za nas banaslovna cifra - naveo je Vuković