VIJESTI

GORAŽDE Više od 600 đaka i nastavnika dočekalo prvu poslijeratnu zimu u toplom

Ozvaničen završetak projekta rekonstrukcije OŠ "Fahro Baščelija"

Al. B.

2.3.2016

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo i premijer BPK Goražde Emir Oković, otkrivanjem ploče sa imenima donatora, svečano su označili završetak realizacije projekta energetske efikasnosti u goraždanskoj Osnovnoj školi "Fahrudin Fahro Baščelija".

Uštede u budžetu

U projekat kojeg rukovodstvo škole smatra historijskim, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada BPK Goražde, te Ambasada Švedske posredstvom agencije SIDA uložili su oko 400.000 KM, dok je implementator bio UNDP. Svečanost je upriličena u okviru programa obilježavanja Dana nezavisnosti BiH.

img-1384

Detalj sa svečanosti u  OŠ "Fahrudin Fahro Baščelija"

- Ovo je ulaganje u obrazovanje, ali i u zaštitu okoliša. Jako sam ponosna sa ovim projektom. Utopljavanjem škole stvaraju se uslovi za rad nastavnika i boravak naše djece, jer proces obrazovanje je i najvažniji u njihovom životu. Potom dolazi do ušteda u troškovima što se, s obzirom da je riječ o javnoj ustanovi, odražava na uštede u budžetu. A treće, dolazi do očuvanja zraka i smanjenja ispuštanja otrovnih čestica - kazala je ministrica Đapo.

O značaju investicije u najbrojnijoj goraždanskoj školi, u kojoj nastavu pohađa više od 600 učenika, dovoljno govore podaci direktorice Jasmine Djane, koja je kazala kako su se uposleni prije svake zime molili da ona ne bude jaka,

jasmina-djana

Djana: Historijski projekat

- Ovo je prva zima kada smo se mi ugrijali u školi i radili u normalnim uslovima. Samo na osnovu toga možemo reći da je ovo historijski projekat. Sam izgled škole je nešto što je bilo potrebno ovoj ustanovi i ponosni smo i na to - ističe Djana.

Novi projekti

Ministar obrazovanja BPK Goražde Damir Žuga ističe kako je ovim projektom riješen gorući problem u ovdašnjem obrazovanju, jer objekat je građen 1952. godine, tokom rata doživio je velika oštećenja, a nikada do kraja nije saniran.

- Mi ćemo ove godine završiti i posljednju, petu školu u gradu i već smo u budžetu napravili projekciju za takve stvari. Zajedno sa našim partnerima Fondom za zaštitu okoliša, Federalnim ministarstvom i UNDP-om ovog puta najavljujem novi projekat od 110.000 KM za potpunu rekonstrukciju SSŠ "Džemal Bijedić" - dodaje Žuga.

img-1408

Učenici uprličili prigodan kulturno - zabavni program

Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, najavljuje da će slični projekti biti realizirani i u ovoj godini, a među njima će biti i utopljavanje zgrade suda i zgrade BPK.

- Vidjeli ste da kad se udruže sredstva, kad se udruže svi – od domaćih institucija i njihove inicijative, preko nas na federalnom nivou, a naravno i međunarodnih organizacija onda se projekat i završi - istakao je Harbinja.

Učenici ove škole, uz pomoć nastavnika, donatorima su se odužili na najbolji mogući način, kraćim kulturno - zabavnim programom u holu škole