VIJESTI

BUDUĆA STRUKTURA ORUŽANIH SNAGA BIH Jedna od opcija i 1.800 vojnika manje!

Šta sadrži nacrt "Pregleda odbrane" MOBiH

M. AŠČIĆ

2.3.2016

Ministarstvo odbrane BiH završilo je i Predsjedništvu BiH dostavilo nacrt dokumenta "Pregled odbrane" u kojem se, između ostalog, nalazi i prijedlog u vezi s budućom strukturom Oružanih snaga (OS) BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

Riječ je o dokumentu čije je usvajanje na čekanju već pet godina, jer o njemu nije bilo političke saglasnosti, a u njegovoj izradi učestvovali su timovi iz OS i MOBiH. Informaciju o tome da je izvještaj završen i predat Predsjedništvu BiH potvrdila nam je i Marina Pendeš, ministrica odbrane BiH.

Kako je pojasnila, u nacrtu dokumenta nalazi se više opcija i mogućnosti kako bi se riješili dugogodišnji problemi, a dobile što bolje Oružane snage BiH. 

marina-pendes

Pendeš: Znamo šta nam je zadaća

Kako „Avaz“ saznaje iz izvora bliskih MOBiH, nacrt sadrži tri opcije koje su tiču budućeg izgleda strukture OSBiH. Osim promjena koje se odnose na veličinu OSBiH, predloženo je i pitanje decentralizacije određenih struktura, prije svega logističke podrške i inžinjeringa.

Naš sagovornik navodi da OSBiH trenutno imaju 10.000 aktivnih vojnika, plus 5.000 rezervnih i 1.000 civila, odnosno državnih službenika. 

- Prva varijanta je da ostane 10.000 vojnika, druga je da ih je 9.200, a treća 8.200 vojnika. Iako se jedni zalažu za smanjenje broja vojnika i do 1.800, sve su opcije otvorene, a Predsjedništvo će donijeti odluku – kaže naš sagovornik.