LIFESTYLE

NAKON GODINA PLUTANJA Pronađeno mumificirano tijelo nestalog skipera

Nejasno je koliko je bio na brodu i šta ga je ubilo

(Aj. B.)

1.3.2016

Mumificirano tijelo njemačkog avanturiste Manfreda Fritza Bajorata pronađeno je na napuštenoj jedrilici ovog vikenda na južnim obalama Filipina. Tijelo 59-godišnjaka pronašla su dva ribara na napuštenoj jedrilici na obali u blizini grada Barobo, javlja Daily Mail. Nesretni Nijemac pronađen je kako sjedi u blizini radio telefona, te pokušava pozvati u pomoć.

Lokalni stanovnik Christopher Rivas lovio je ribu sa svojim prijateljem skoro 40 milja od obale kada je ugledao jedrilici bijele boje i slomljenog jedra. Jedrilica duga 12 metara, imena SAYO bila je na plovidbi oko svijeta posljednjih 20 godina. Unutar kabine, od kojih je veći dio pod vodom, pronađeni su foto albumi, odjeća i razasute konzerve hrane.

Nejasno je koliko je dugo Manfred, koji je identificiran zahvaljujući papirima, bio na brodu ili što ga je ubilo. Njegov prijatelj rekao je za Bild da je zadnji put čuo za njega prije godinu dana na Facebooku kada mu je bio rođendan.

brod

Brod na kojem su pronašli mumificirano tijelo (Foto: Daily Mail)

Suhi oceanski vjetar, visoka temperatura i slani zrak rezultirao je time da je njegovo tijelo sačuvano. Muškarac je prekinuo sa ženom 2008. godine, koja je bila na putu s njim, a ona je kasnije umrla od raka. Skiper Dieter koji ga je upoznao 2009. rekao je za Bild da se radilo o vrhunskom skiperu.

"Ne vjerujem da bi on uplovio u oluju. Vjerujem da se jarbol slomio nakon što je već bio mrtav”, tvrdi Dieter.

Njegovo tijelo poslano je na obdukciju, a glasnogovornica policije Goldie Lou Siega na Filipinima rekla je kako nemaju dokaz da je druga osoba bila na brodu, niti je na jedrilici pronađeno oružje. Forenzičar iz Kolna Mark Benecke kazao je Bildu da je smrt bila neočekivana, najvjerovatnije od srčanog udara. To je zaključio prema položaju sjedenja.

Manfred je morem polovio 20 godina, te je prošao više od pola miliona nautičkih milja. Vjeruje se kako ima kćer Ninu, piše Daily Mail, koja radi kao kapetan teretnog broda. Ne postoje izvještaji da je nakon 2009. bio u kontaktu s bilo kime, ali policija ne vjeruje da je njegova jedrilica plutala 7 godina.