VIJESTI

Gradonačelnik kanadskog grada Hamiltona čestitao Dan nezavisnosti BiH!

Čestitka osvanula na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine

Redakcija

1.3.2016

Povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, blagdana koji je prijelomni historijski trenutak savremene BiH jer potvrđuje njeno državno, pravno, političko i društveno trajanje i uzdizanje, na prijedlog Instituta za istraživanje genocida Kanada, Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike i BIC Hamilton, odlukom gradonačelnika Hamiltona Freda Eisenbergera na velikom elektronskom panou ispred zgrade Skupštine ovog grada napisano je: "Sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine".

To je najbolji poklon onima koji priznaju historijske rezultate referenduma iz 1992. godine, onima koji priznaju činjenicu da je Bosna i Hercegovina tada priznata kao nezavisna država, onima koji se osjećaju počastvovano zbog historijske činjenice da pripadaju generaciji utemeljitelja nezavisne, slobodne, suverene države Bosne i Hercegovine stigao je od gradonačelnika Fred Eisenbergera, velikog prijatelja Bosne i Hercegovine. Svojom odlukom on se stavio na stranu nezavisne, slobodne, suverene države Bosne i Hercegovine, na stranu istine i pravde, na stranu slobode i ljudskih prava, saopćio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Ova njegova odluka ima snažnu poruku i onima koju kontinuirano negiraju Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, nosiocima antibosanskohercegovačke politike. Dan nezavisnosti je bio jeste i vječno će ostati simbol bosanskohercegovačkog državnog i društvenog trajanja i uzdizanja. Slavili ga ili ne, Bosna i Hercegovina je nezavisna država koja kao takva postojala, postoji i stalno će postojati.

dnbih

Prvi mart je historijski čin i momenat kada je Bosna i Hercegovina demokratski odlučila za status nezavisne i suverene države i da kao takva uđe u sopstveni razvoj. Bosna i Hercegovina je postigla svoju suverenost i nezavisnost i svaki dobronamjeran čovjek koji živi u i van Bosne i Hercegovine ne može se odricati nje. Bosna i Hercegovina  je imala historijsko pravo da izabere svoj državni i društveni status. Prvi mart će ostati historijski datum, jer se nezavisnost dešava samo jednom u historiji države. Slavit će svi koji tako razumiju i s time žive. Oni koji to ne žele, ostavit će im se da ih vrijeme demantuje. Doći će generacije koji će to gledati sasvim drugačije.

U Kanadi je već priznat bosanski jezik kao World Heritage Language, bošnjački narodno ime se upotrebljava u statističkim i drugim kanadskim podacima, Parlament Kanade je usvojio dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosnu i Hercegovini, kanadski gradovi Hamilton i Windsor su odali počast žrtvama genocida u Srebrenici, Kanadska vlada obilježava 31. maj Svjetski dan bijelih traka, Vlada Kanade je zatražila primjenu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o neustavnosti proslave devetog januara i u Kanadskom muzeju za ljudska prava se nalazi stalna izložbena postavka o genocidu u Srebrenici.

"U ime više od 30.000 kandskih Bošnjaka, posebno u ime više od 3.000 Bošnaka koji žive u Hamiltonu i njegovoj okolini, zahvaljujemo se gradonačelniku Hamiltona Fredu Eisenbergeru i članici izvršne vlasti grada Hamiltona Mariji Pearson, velikim prijateljima Bosne i Hercegovini na kontinuiranoj podršci državi Bosni i Hercegovini", kaže se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.