VIJESTI

ALARMANTNO Popis propada ako rezultati ne budu objavljeni do 1. jula?

Zamjenik direktora Agencije za statistiku Fadil Fatić

K. KEŠMER

29.2.2016

Sudeći prema trenutnoj situaciji u Agenciji za statistiku BiH, zbog nepostojanja dogovora o načinu obrade podataka, rezultati popisa stanovništva, iako je najavljeno, neće biti objelodanjeni do 1. jula, što bi moglo ugroziti legalnost i validnost svih informacija koje su prikupljene popisom, saznaje „Dnevni avaz“. 

Broj stanovnika

Prilikom posljednje posjete čelnika Međunarodne posmatračke misije popisa stanovništva u BiH, direktor Eurostata Piter Everers (Pieter Everaers) dao je preporuke za obradu podataka te je istakao rok do 1. jula za objavu rezultata popisa. Poštivanje ovog roka važno je i u kontekstu predaje aplikacije BiH za članstvo u EU, jer je popis stanovništva jedan od uvjeta koji će biti stavljen pred našu državu tokom integracija. 

Odranije je poznato da nepostojanje dogovora unutar Agencije osporava objavu, a sve zbog predstavnika RS koji traže da se rezidentno stanovništvo ne tretira kao stalno, čime bi broj stanovnika bio drastično smanjen. Da taj problem još postoji unutar ove institucije, potvrdio nam je i zamjenik direktora Agencije Fadil Fatić.

- Unutar Agencije još ne postoji konsenzus o tom pitanju, niti direktor Velimir Jukić zakazuje sastanak popisne grupe, kako bi počele aktivnosti ako mislimo ispoštovati rok dat od evropskih institucija - kaže Fatić. 

On ukazuje da unutar Agencije, ali i institucija BiH, postoje grupacije koje namjerno prolongiraju objavu rezultata.

- Ako se ne sazivaju sjednice unutar agencije, onda je jasno da se to namjerno radi. Mi imamo kratak rok, to je 1. juli. Ako se ne krene u objavu rezultata u skladu s međunarodnim preporukama i zakonom, mi dovodimo u opasnost legalnost popisa koji nas je koštao oko 50 miliona KM – upozorava Fatić.

Ugroziti aplikaciju

Zamjenik direktora Agencije navodi da bi se time ugrozila i sama kredibilnost naše aplikacije, a ogromna šteta nanijela bi se državi.

- Očigledno je da se to namjerno pokušava postići, kako bi se reklo: Evo, prošao je 1. juli, rezultati više nisu validni, nema novca od EU, aplikacija nam nije kredibilna – zaključuje Fatić.

Popisni materijal može se arhivirati, ali neko želi da se plaćaju kirije

Fatić upozorava da je cijeli popisni materijal trenutno nelegalno skladišten u Istočnom Sarajevu, nakon što je 1. januara istekao ugovor o zakupu tih prostorija.

- Vijeće ministara donijelo je odluku da se nađe novi prostor, ali objavljuju se neki poziv koji nemaju veze s logikom i na koje se niko ne javlja. Osim toga, materijal koji je tu skladišten može se predati Arhivu BiH, što je jasno navedeno u preporukama Monitoring tima, kako se ne bi plaćale ogromne kirije, ali niko ne reagira – ističe Fatić.

Osmanović zakazao sastanak

Kako kaže Fatić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović već duže vremena pokušava pokrenuti aktivnosti kako bi zadati rok bio ispoštovan, ali sve teško ide.

- Ministar je zakazao novi sastanak za petak u Agenciji, gdje bi se trebalo razgovarati o dinamici objave rezultata. Vidjet ćemo šta će biti – kaže Fatić.