VIJESTI

ŠOKANTNA ISPOVIJEST DOKTORA PEHLIĆA Uništili su mi život, karijeru, a onda obustavili istragu!

Ugledni ginekolog bio uhapšen i optužen bez dokaza

M. DEDIĆ

29.2.2016

Doktor Enver Pehlić (68), ugledni specijalista ginekologije iz Velike Kladuše, na razgovor s novinarom "Avaza" došao je u pratnji svog advokata Omera Abdagića. 

Prije četiri godine Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila je dr. Pehlića i Cazinjanina Senada Tahirovića pod sumnjom da su počinili krivična djela udruživanja radi vršenja krivičnih djela, a u vezi s krivičnim djelima trgovine ljudima, protupravnog prekida trudnoće i nesavjesnog liječenja. 

Mediji u regiji prenijeli su brojne sočne detalje spektakularne akcije, o navodnom organiziranom lancu prostitucije. Dvije godine kasnije balon bučne tužilačke akcije u potpunosti je ispuhao: istraga je obustavljena! Tužilaštvo BiH ovaj krivični predmet prebacilo je Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona (USK). 

Nema tog novca

A kantonalni tužilac Muhamed Budimlić nakon pregleda spisa i angažiranja sudskog vještaka ginekološke struke ispitao je dr. Pehlića i – zatvorio slučaj. 

- Nema dovoljno dokaza da je dr. Pehlić počinio krivično djelo protupravnog prekida trudnoće na štetu Nikoline Majdanac iz Rijeke - napisao je tužilac Budimlić 23. decembra 2013. godine Pehlićevom advokatu Omeru Abdagiću.

Ugledni kladuški stručnjak, doktorant kod svjetski poznatog dr. Asima Kurjaka, pred kraj karijere zbog te istrage postao je "kriminalac kojeg se klonio pošteni svijet". Uništen mu je posao u dobro poznatoj privatnoj praksi i u BiH i u Hrvatskoj.

- Dva mjeseca nakon hapšenja i pokrenute istrage supruga se razvela od mene. Srušio mi se svijet. Iako je istraga na koncu obustavljena, ničim se ne mogu vratiti ni platiti protekle godine – priča dr. Pehlić. 

Osim moralno, kladuški ljekar uništen je i materijalno. Kako bi dokazali njegovu krivicu, SIPA je po nalogu Tužilaštva BiH osim finansijske dokumentacije i protokola bolesnika izuzela i njegov ultrazvučni aparat vrijedan 120.000 KM. Vraćen je potpuno neupotrebljiv.

Nije klonuo

-Tražili smo da se aparat uopće ne pomjera zbog njegove osjetljivosti, već da se presnime svi podaci s hard diska i memorije ovog uređaja, ali to nije prihvaćeno - objasnio je advokat Abdagić. 

Pehlić je preko svog advokata tužio BiH i USK radi naknade štete u visini od 29.006 KM. Pripremljena je i tužba za naknadu nematerijalne štete.

- Nisam klonuo duhom, jer i Bog je bio uz mene, ali nije bilo lako. Pokušali su mi uništiti život u montiranom slučaju čiji su činjenični temelji bili zabrinjavajuće slabi. Imam blizu 70 godina, za neke ljude zauvijek ću ostati sumnjivo lice. Sramno je da je Sud BiH prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH za pretres moje privatne prakse, stana i vozila koji se, sad se to vidi, temeljio na kafanskim pričama rekla-kazala- kaže hadžija dr. Enver Pehlić.

Dvogodišnja istraga 

Pehlić je uhapšen je 17. aprila 2012. i kod SIPA-e proveo 15 sati.O sumnjičen je da je 2010. godine izvršio prekid trudnoće 17-godišnjoj Riječanki koja je po Krajini radila u ugostiteljskim objektima. Neuspješna istraga trajala je dvije godine.

Nisu svi isti

- U Tužilaštvu BiH radi 56 tužilaca, ali nisu svi isti. Neki usko sarađuju s licima iz kriminalnog miljea i daju im inpute. Meni su pokušali napakovati kao i Radončiću. Dok je trajala istraga, glasine i laži o meni dostavljane su pojedinim medijima, baš kao i u slučaju Radončića - pojasnio dr. Pehlić.