BIH

ZENICA Uspješno realizovano ''Prvo kantonalno debatno takmičenje''

Učestvovalo 60 učesnika iz 15 škola

D. Pa.

28.2.2016

U prostorijama Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici uspješno je realizovano ''Prvo kantonalno debatno takmičenje'', koje je organizovalo Mreža Vijeća učenika ZDK uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Svečano otvorenje počelo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, te himne srednjoškolaca i studenata koju su izvele učenice Srednje muzičke škole u Zenici i tako najavile debatno takmičenje koje je imalo za cilj obilježavanje Dana nezavisnosti naše domovine.

Učesnicima su se obratili Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK Mensur Sinanović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak, predsjednica Mreže Vijeća učenika ZDK Ajša Luković, doc. dr sc. Spahija Kozlić i doc. dr sc. Maša Alijević koja je ujedno i predstavila Pravni fakultet Zenica.

Ukupno se takmičenju odazvalo 15 srednjih škola sa prostora kantona, što čini cifru od 60 učesnika i 15 profesora koordinatora. Nakon 14 kvalitetnih debata uz pomoć komisija koje su činili Debatni klub ''GEORGIJA'' Pravnog fakulteta Zenica i Debatni klub ''Demosten'' Filozofskog fakulteta Zenica prvo mjesto je osvojila Druga gimnazija Zenica, dok je drugoplasirana Medresa ''Osman ef. Redžović'' Visoko – pojašnjava Ajša Luković, predsjednica Vijeća učenika ZDK

Članovima debatnih ekipa pomenutih škola uručene su vrijedne nagrade koje su obezbijedili Omladinski komunikativni centar Banja Luka, Kantonalna zastupnica Meldina Ugarak i drugi partneri projekta.

- Ovo takmičenje je početak i trudit ćemo se da postane tradicionalno kako bi mladi mogli razvijati svoje retoričke sposobnosti  i kako bi se snašli u ovom konfuznom svijetu – kazao je koordinator ovog takmičenja, Samir Purić.

Dodaju kako je zaključak ''Prvog debatnog kantonalnog takmičenja'' da mladi u Bosni i Hercegovini imaju perspektivu, samo je potrebno biti hrabar i odlučan u svojim namjerama, te da BiH obiluje mladim ljudima koji će nas sve povesti boljim putem ka budućnosti.