GLOBUS

ISIL trguje organima "otpadnika od pravog islama"

Vrlo unosan biznis

(Am.K.)

28.2.2016

Vađenje i međunarodna trgovina organima ubijenih u borbama ili zarobljenih "otpadnika od pravog islama" je prerasla u biznis kalifata ISIL-a, prenosi španski list Mundo. List je prenio svjedočenja i podatke da Islamska države prisiljava zarobljenike da daju krv i one koje osudi na smrt prethodno u specijalno opremljenim klinikama podvrgava operacijama vađenja organa.

Strijeljali ljekare

Vađenje organa ubijenih "nevjernika" je najprije u januaru 2015. krenulo u bolnicama od "Islamske države“ u osvojenom gradu Mosulu i to se drži u tajnosti.

"A čim su stigli u Mosul, džihadisti su streljali više desetina ljekara i bolničara koji su odbili da to rade", prenosi španski dnevnik svjedočenja bezbjednosnih zvaničnika iz Bagdada i onih koji su uspjeli da pobjegnu iz Mosula i sad objavljuju na internet mrežama šta se tamo zaista događalo.

Mundo u opširnom izvještaju iz Kaira navodi da je lično Abu Bakr al Bagdadi, samozvani kalifa „Islamske države“ Sirije i Iraka, vjerskom naredbom fatvom naredio da se "zdravi organi otpadnika od vjere vade kako bi se spasavali životi pravih, pobožnih muslimana", a sve unosnija trgovina ljudskim organima se pretvorila u veoma unosni biznis i u okruženju terorističke paradržave, već i uz izvoz u druge zemlje.

- U klinici Ibn Sina u Mosulu je postavljeno novo hirurško odjeljenje s najsavremenijom tehnologijom s ciljem da se vrše operacije vađenja ljudskih organa, a pristup tom odjeljenju imaju samo inostrani ljekari koje je dovela Islamska država", kažu svjedoci.

Operacije su vršene i u klinikama Al Salam i Al Zahraui, a svjedoci navode da, "koliko se do sada zna, ukupno su obavljene 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika koji su prethodno temeljito pregledani u najmanje tri bolnice u Mosulu".

"Stručnjaci sudske medicine koji su pregledali tijela žrtava su utvrdili da je 160 leševa imalo otvoren grudni koš, a sve su bili muškarci između 20 i 35 godina starosti".

Prema ovim svjedočanstvima, "većini žrtava su bile iskopane oči, koje se ne mogu presaditi, ali Islamska država to čini da bi te pobijene zatvorenike žigosala kao špijune".

Rodbine ubijenih zarobljenika su na Facebook  stranicama objavile da su na tjelima svojh usmrćenih rođaka našli velike ožiljke od operacija.

"Izvori koji su bili očevici mnogih intervencija, kažu da se posebno opremljenim ambulantskim kolima u frižiderima izvađeni organi otpremaju dalje… u Siriju, Kurdistan i drugdje", kako je to podrodbno objasnio i stručnjak za bezbjednost u Bagdadu Hassem al Hassimi koji, ističe Mundo, ima dobre kanale komunikacija s ljudima unutar „Islamske države“.

Trgovina naftom

 Hašimi dodaje da je "trgovina organima veoma unosan ilegalni biznis koji u blagajne Islamske države donosi novaca upravo u trenutku kad izvori finansiranja džihadista presahnjuju" najviše zbog toga što je "Islamskoj državi“ zbog američko-savezničkog i ruskog bombardovanja veoma otežana ilegalna trgovina naftom, čija cijena se takođe veoma urušila.

Sve ovo je, ističe Mundo, potvrdio i bitan znalac, odbjegli bivši šef bezbjednosti „Islamske države“ Abu Omar al Jazaui, koji je u intervjuu iračkoj televiziji rekao:

"Sjećam se da sam bio u jednoj velikoj bolnici u kojoj su radili strani ljekari, među kojima Egipćani, gdje su stizali leševi iz kojih su vađeni organi i presađivani borcima ili su prodavani".

Tumačenje fatve kalife Al Bagdadija je dao i jedan "odbor Islamske države“ koji kaže da su "muslimanske bolnice prepune oboljelih od bolesti koje ljekari nisu u stanju da izliječe, kao što su boljke srca, bubrega i druge smrtno opasne nevolje".

 I, kako to tvrdi, "ako su i pravnici rekli da, ako je nužno, može se jesti i ljudsko meso da bi se izbjegla smrt, onda je još uputnije da se presađuju organi otpadnika od vjere u tijela muslimana", a "životi protivnika se mogu oduzimati potpuno nekažnjeno".