BIH

SAFET SOFTIĆ: Tri imena koja su pozvana da grade konsenzus među Bošnjacima su reis Kavazović, Izetbegović i Radončić!

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, potpredsjednik SDA i član Sabora IZBiH

Almasa HADŽIĆ

27.2.2016

Safet Softić, aktuelni zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, dugogodišnji je kadar Stranke demokratske akcije i jedan od, sigurno, najupućenijih u trenutna politička kretanja i unutarstranačke odnose u BiH. Prošao je sve faze političkog djelovanja, od predsjednika Općinskog odbora SDA u Banovićima do najodgovornijih stranačkih funkcija, kako na kantonalnom tako i državnom nivou.  

Međusobno povjerenje

Potpredsjednik je i član Predsjedništva SDA i jedan od aktivnih zagovornika politike “zrelosti i mjere” u kojoj lični interesi, ali i sujete pojedinaca, ne smiju stati na put napretka BiH i njenih euroatlantskih integracija. 

U intervjuu za “Dnevni avaz”, osim o trenutnom stanju i političkim odnosima, povjerenju među koalicionim partnerima, bošnjačkim autoritetima, s pozicije člana Sabora Islamske zajednice BiH govori i o problemu paradžemata s kojima se suočava IZ, najnovijim  prijetnjama reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću i mnogim drugim pitanjima.  

Na samom početku razgovora ističe da je nakon ovosedmičnog sastanka delegacija SDA i SBB-a u Sarajevu, u čijem radu je učestvovao, zadovoljan atmosferom među koalicionim partnerima i sviješću o ozbiljnosti situacije u zemlji, kao i zajedničkom stavu o potrebi jačanja međusobnog povjerenja. 

- Turbulencije koje su u nekim fazama pratile koaliciju svakako su ogroman izazov za njen opstanak i dalje funkcioniranje. Ima nekoliko stvari koje će, prema mom mišljenju, biti osnova da ova koalicija ipak ostane i da vremenom jača. 

Ove dvije stranke u zbiru su dobile ogroman broj prije svega bošnjačkih glasova i ujedinile svoje kapacitete, uključujući njihove lidere, nakon ogromnog rivalstva koje je godinama trajalo i koje je nekad i prelazilo granice. Ako se to rivalstvo, a počesto i sukob, moglo prevazići u interesu Bosne i Hercegovine i njenog reformskog puta, onda to pokazuje da su obje stranke ušle u ovu koaliciju na bazi potpunog uvažavanja i ozbiljnosti situacije u Bosni i Hercegovini. 

Osim brojčane nadmoći ove koalicije, u dosadašnjem radu iskazan je i zavidan nivo povjerenja, jer nijedno kadrovsko rješenje, nijedna "fotelja" nije razlog nesporazuma. Svi su ovi elementi doveli do jednog širokog obima podrške koaliciji jer se ukazala šansa da se ova zemlja snažno povuče naprijed. Uostalom, koalicija je stvar dobre volje i opredjeljenja dvije stranke. Ako postoji obostrana volja i opredjeljenje ove dvije stranke, a nadam se da postoji, onda je i ova koalicija održiva. Nijedna koalicija nije efikasna i održiva bez međusobnog povjerenja i uvažavanja, pa, ako hoćete, i iskrenosti - kaže Softić. 
 
Ima li neriješenih pitanja između stranaka koje čine koaliciju na federalnom nivou kada je u pitanju dogovorena raspodjela funkcija u Federaciji i kantonima. 

- Već sam rekao da je unutar koalicije ove dvije stranke proces distribucije kadrovskih rješenja tekao bez ikakvih problema i da su u tom pogledu stvari prilično relaksirane. To do sada nije bilo u prvom planu, a i na ovom sastanku dvije stranačke delegacije je konstatirano da nema puno otvorenih pitanja. Jedino što je spomenuto je zastoj uspostave koalicije u pojedinim kantonima, ali u pitanju su objektivne okolnosti za koje je SBB iskazao dosta razumijevanja. 
 
Iskrena saradnja

Predstavnici SBB-a su ostali pri stavu da je Bakir Dautbašić i dalje njihov kandidat za ministra u Vijeću ministara BiH. Sve je više informacija da predstavnici iz RS koji su dio koalicije neće podržati taj prijedlog. Može li to destabilizirati koaliciju i na federalnom nivou? 

- Popuna Vijeća ministara je samo jedan segment koalicionih odnosa i kako god se stvari budu odvijale u vezi s ovim pitanjem, ne vjerujem da to može destabilizirati odnose SBB-a i SDA na drugim nivoima. SDA je iskazala na ovom sastanku jasnu volju da se ovo pitanje rješava uvažavajući dinamiku i način kako to vidi prije svega SBB, jer oni i vrše popunu ovih mjesta. Ne očekujem izostanak saradnje Saveza za promjene, jer bi to ugrozilo i njihovu poziciju, a iskren da budem, nisam ni čuo za takve informacije. 

Prema Vama, koliko je koalicijom SDA-SBB postignuto potrebno političko jedinstvo među Bošnjacima?

- Dobro je što postoji više partija koje se oslanjaju na bošnjačke glasove i bošnjački korpus. Sasvim je prirodno da se i stranke i lideri nadmeću za svoje ideje i programe, ali svi moraju imati isti cilj - stabilnija i uspješnija Bosna i Hercegovina. Nama ne treba jedinstvo u smislu jedne partije i jednopartijskog sistema, niti jedinstvo koje podrazumijeva jednoumlje. Bošnjaci dobro znaju šta je jednoumlje i koju su cijenu platili.

Koalicija dvije stranke neće riješiti jedinstvo i teško je očekivati da će to odnos dvije stranke riješiti. Ali je odnos SBB-a i SDA profilirao nešto novo u političkom životu. Postoji više povjerenja u radu na svim nivoima i jači i efikasniji je probosanski blok koji je najbolja garancija da nikakvi referendumi, a ni druge podvale neće ugroziti ovu zemlju. Ta svijest je nepovratno narasla i takvo jedinstvo nam je potrebno.

Koji je to autoritet koji može garantirati konsenzus među Bošnjacima, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost, posebno kada su u pitanju bitni interesi države BiH, a samim tim i Bošnjaka?  

- Zbog teške ekonomske, socijalne i političke krize koju živimo u kontinuitetu, pitanje autoriteta je u dobroj mjeri devalvirano u našem društvu. Stvari se često generaliziraju i sve više preovladava teza “svi su isti”, a to nije tako. Imamo mi izuzetnih ljudi u svakoj sferi života. 

Jedan čovjek ne može ništa garantirati, ma ko on bio. Ali, imamo tri imena koja su pozvana da grade taj konsenzus među Bošnjacima. To su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.  

Reisu-l-ulema, zato što je nesporni autoritet koji je svoj legalitet dobio na činjenici da je to prvi reisu-l-ulema koji je izabran u potpuno demokratskoj proceduri od muslimana, članova Islamske zajednice, bez ikakvih vanjskih utjecaja, dok su Izetbegović i Radončić kao kandidati za člana Predsjedništva BiH dobili skoro pola miliona pretežno bošnjačkih glasova. Iskrena saradnja njih trojice na pitanjima bitnim za interese države Bosne i Hercegovine, a samim tim i Bošnjaka, odgovor je na ovo pitanje. 

Naravno, tu se odgovornost za ove opće stvari i pitanja ne zaustavlja, jer i svi ostali trebaju doprinijeti u skladu sa svojim mogućnostima. Ali oni imaju na to i pravo i obavezu. Bošnjački autoritet, naravno, može biti svako ko je u stanju, kad dobije vlast, zaštititi Bošnjake, ali i sve druge građane Bosne i Hercegovine. Autoritet može biti svako onaj ko je u stanju predano raditi na stabilizaciji i napretku države Bosne i Hercegovine. 

Pitanje paradžemata ozbiljno je i za IZBiH i za društvo u cjelini

S obzirom na to da važite za jednog od dugogodišnjih autoriteta u Islamskoj zajednici, koliko je ozbiljno pitanje postojanja paradžemata u zemlji i ima li IZBiH snage da istraje na njihovom najavljenom ukidanju?

- Ozbiljno je ovo pitanje jer se njime narušava autoritet i integritet Islamske zajednice Bosne i Hercegovine. Ozbiljno je i za društvo u cjelini zbog globalnog konteksta u kojem se nalazi današnja civilizacija. Islamska zajednica je ozbiljna institucija koja je do sada prošla ogromna iskušenja na raznim historijskim prekretnicama. Opstala je jaka i s autoritetom samo zato što je ispunjavala svoju osnovnu misiju i što je sačuvala povjerenje naroda kojeg predstavlja. Sada se iznutra pokušava osporiti i narušiti ova njena osnovna vrijednost. O tome se ne pregovara ni sa kim i u tom smislu podržavam ono što Vijeće muftija, s reisu-l-ulemom na čelu, radi na zaštiti zajednice. 

Svi su organi Islamske zajednice BiH zauzeli jasan stav, uključujući i najviše tijelo, Sabor IZBiH, u vezi s ovim pitanjem i tu nema nikakvih razmimoilaženja. Vjerujem da Islamska zajednica BiH ima i odlučnost i snagu da istraje u svojim poslovima.

Reisa Kavazovića, nakon svega što je prošao, ne može uplašiti neka bolesna baraba 

Ovih dana stigle su i javne prijetnje reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću od jednog ratnika na sirijskom ratištu koji je do odlaska u Siriju bio pripadnik tzv. paradžemata u Tuzlanskom kantonu. Na koji način IZBiH može odgovoriti takvim prijetnjama, odnosno onima koji prijete?  

- Ono što Islamska zajednica može je da prijavi takve prijetnje onima koji su zaduženi za prevenciju nasilja i terora u ovoj zemlji. Na državnim organima je da zaštite i reisu-l-ulemu i svakog drugog građanina od bilo kakvih prijetnji. Takve prijetnje ne treba ni potcijeniti ni precijeniti. Danas sam dugo razgovarao s reisu-l-ulemom i dotakli smo se i ove teme.

Ma, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je hrabar i odlučan čovjek kojeg ovakve stvari skoro da i ne dotiču. Prošao je on i rat i logor i razne druge nedaće i iskušenja i ostao uzdignute glave i vrijedan svake vrste poštovanja da bi ga neka bolesna baraba mogla uplašiti. Takvi bolesni monstrumi koji su u stanju javno zaprijetiti reisu-l-ulemi da će ga "zaklati nasred Baščaršije" su više pitanje i problem za sigurnosne agencije ove zemlje, a manje za Islamsku zajednicu.

Radončić je odgovorno ispunjavao svoje obaveze u Klubu Bošnjaka i Domu naroda 

Koliko odsustvo Fahrudina Radončića može narušiti rad bošnjačkog kluba u Domu naroda BiH, čiji ste i Vi član? 

- U formalnom smislu Poslovnik Doma naroda predviđa da je neophodno najmanje tri delegata iz svakog naroda za kvorum na sjednicama Doma. U suštinskom smislu, dobro bi bilo da se ta praznina što prije popuni, jer je gospodin Radončić odgovorno ispunjavao svoje obaveze u Klubu Bošnjaka i Domu naroda. Nisam primijetio nikakvu razliku u njegovim stavovima i angažmanu u vrijeme kada je bio opozicioni delegat i kada je prešao u poziciju. Inače, Klub Bošnjaka u Domu naroda dobro radi i odnosi među nas petero delegata su vrlo kolegijalni i harmonični, bez obzira na stranačku pripadnost. U tom smislu nastupamo kao tim i sigurno bismo bili jači kada bismo bili u kompletnom sastavu.