DIJASPORA

SUĐENJE "ZABRANJENOJ KNJIZI" U HAAGU: Skrivena fascikla o Srebrenici mora biti otvorena i dostupna javnosti!

"Prikriveni general" holandskog autora Edwina Giltaya

A. Hu.

25.2.2016

Nakon zabrane knjige 'De doofpotgeneraal' (Prikriveni general), holandskog autora Edwina Giltaya, a koja govori o Srebrenici, velika afera koja je uzburkala holandsku javnost posljednjih mjeseci danas je dobila i sudski epilog pred vijećem sudija u Den Haagu.

U žalbenom postupku Giltay je jutros pred sudskom porotom, zajedno s advokatom priložio 24 dokaza u prilog zahtjevu za skidanje zabrane na knjigu, a bivša špijunka Ministarstva odbrane Holandije, zbog koje je i izrečena zabrana, samo jednu. Nakon suđenja, autor prvi put sudski zabranjene knjige u Holandiji bio je presretan onim što se desilo u sudnici.

- Sve je prošlo odlično. Bivša špijunka Ministarstva odbrane nije imala valjanog dokaza za njene tvrdnje. Čak je njen advokat priznao da je djelatnica Ministarstva odbrane govorila neistinu. Ovo je bitno jer te lažne izjave se mogu naći u jednoj istrazi nacionalnog ombudsmana koji sada može ići bez problema u kantu za smeće. Također, ministrica odbrane se sada neće moći dugo kriti iza očigledno lažnih rezultata istrage, rekao je za "Dnevni avaz" vrlo zadovoljni Edwin Giltay.

On je još dodao da pomno čuvana fascikla o Srebrenici mora biti otvorena i dostupna javnosti.

Podsjećamo, knjiga 'De doofpotgeneraal' govori o iznenada nestaloj foto rolni Holandskog bataljona iz laboratorija u Den Haagu a koja je bila dokaz o zločinima nad Bošnjacima u Potočarima jula 1995 godine kao i internoj borbi u Ministarstvu odbrane Holandije treba li takvo što ili ne biti ponuđeno javnosti.

Sud će konačnu odluku donijeti 12 aprila.