VIJESTI

JICA pokrenula projekt obnove više osnovnih škola u BiH

Sutra potpisivanje dokumenta u Ministarstvu civilnih poslova BiH

Fena

23.2.2016

Predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, te ministarstava obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog, Posavskog, Tuzlanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predstavnici Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) sutra će u Ministarstvu civilnih poslova BiH potpisati dokument o nastavku saradnje na "Projektu izgradnje osnovnih škola".

Početkom 2000. Vlada Japana je osigurala nepovratna sredstva za "Projekt izgradnje osnovnih škola" u BiH, što je rezultiralo izgradnjom 11 osnovnih škola. S obzirom da je od finalizacije prošlo više od 10 godina, uočena su izvjesna oštećenja i dotrajalosti na objektima ovih škola.

U cilju ustanovljenja činjeničnog stanja, u 2015. godini stiže grupa stručnjaka iz Japana, što je u konačnici rezultiralo odlukom JICA-e da pokrene novi projekt, koji bi se nadovezao na raniji.

Ciljne škole u periodu nastavka saradnje su osnovne škole "Varoška Rijeka" (Bužim), "Hasan Kikić" (Gradačac), "Sjenjak" (Tuzla), "Ilija Jakovljević" (Mostar), "Edhem Mulabdić" (Gradačac), "Braće Radića" (Domaljevac), "Sveti Sava" (Bijeljina), "Sveti Sava" (Istočno Sarajevo), te "Desanka Maksimović" (Oštra Luka), s obzirom da zahtijevaju značajnije popravke.

Predviđeni radovi na obnovi škola se očekuju u periodu juni - august 2016. godine, saopćeno je iz Ambasade Japana u BiH.