BIH

NOŽICA: Tužilaštvo ruši ugled BiH podižući optužnice bez provjera

U Sudu BiH završeno suđenje ministrici odbrane BiH Marini Pendeš

M. AŠČIĆ

23.2.2016

Iznošenjem završnih riječi optužbe i odbrane jučer je u Sudu BiH okončano suđenje Marini Pendeš, ministrici odbrane BiH, koju Tužilaštvo BiH tereti da je omogućila svom savjetniku Ivi Miri Joviću, tadašnjem uposleniku u njenom kabinetu, nezakonitu isplatu plaća i naknada iako, kako tvrde, nije redovno dolazio na posao.

senka-nozica1

Nožica: Traže oslobađanje

Tužilaštvo BiH jučer je u posljednji tren izmijenilo optužnicu protiv Pendeš, a izricanje presude Sud BiH zakazao je za četvrtak u 12 sati. Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu.

Iznenađeni sudija

No, prije iznošenje završnih riječi, optužbe i odbrane, odbijen je prijedlog Tužilaštva BiH za saslušanje svjedoka Branka Zrne, koji ni jučer nije pristupio ročištu. Zrno je Sud obavijestio da je već dao iskaz i da ništa više novo nema reći, tražeći da ga oslobode svjedočenja zbog stanja u porodici i liječenja bolesne supruge.

Iako je postupajući tužilac Mirza Hukeljić insistirao na ovom svjedoku, njegov prijedlog odbio je sudija Branko Perić. Sudija Perić također je prisutne obavijestio da je Pravobranilaštvo BiH tražilo od Tužilaštva dokaze o materijalnoj šteti nastaloj u ovom predmetu, kazavši tužiocu da „sve razumije, ali da ovdje sve naopako teče“.

sudija-branko-peric

Perić: Ovdje sve naopako teče

Hukeljić je jučer najavio da će izmijeniti optužnicu nakon što sasluša sve svjedoke, što je iznenadilo i sudiju i odbranu. Pojasnio je, a kasnije izmijenjenu optužnicu i predočio, da je ona "u korist optužene Pendeš".

Tužilac je kazao da je optužnicu izmijenio, jer su iz optužnice izbačeni dani u kojima je utvrđeno da je Jović bio na godišnjem, a riječ je o ukupno 28 dana. Prema tim navodima, štetu koju je navodno nanijela Pendeš sada, umjesto oko 17.000 KM, iznosi tačno 12.778,31 KM.

Bez obzira na izmjene, Hukeljić je u završnim riječima kazao da je Tužilaštvo BiH uspjelo dokazati da je Pendeš nesavjesno postupala u ovom predmetu, što je odbrana žestoko demantirala, tražeći oslobađajući presudu.

Niko nije izuzetak

Advokatica Senka Nožica kazala je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati optužbu protiv Pendeš niti je utvrdilo da je ikome davala bilo kakve instrukcije da evidentira dolazak Jovića na posao kada nije bio tu, niti je to bio njen posao.

- Tražim da Pendeš oslobodi. Mislim da tužilac nije savjesno postupao u ovom predmetu. Mislim da Tužilaštvo, tužeći ministre, iako niko nije izuzetak, bez jasnih provjera svih navoda ruši ugled BiH. I ova optužnica rezultirala je kršenjem ugleda Pendeš, ali i ugleda države - rekla je Nožica.

Muselimović: Nije trebalo biti optužnice

I advokat Josip Muselimović zatražio je od Suda BiH oslobađajuću presudu.

- Tražim da se Pendeš oslobodi. Ova optužnica nije pravno niti činjenično dokazana. Ja sam mislio da ona nikada neće biti ni podignuta, ali to su sada neke druge stvari - rekao je Muselimović.