VIJESTI

U Tešnju ove godine za 408 stipendija osigurano 350.000 KM

Za posljednjih osam godina za stipendiranje iz budžeta izdvojeno 2,5 miliona KM

M. Čabrić

23.2.2016

Za stipendiranje 408 studenata i nadarenih učenika iz budžeta je ove godine izdvojeno 350.000 maraka. Većini studenata ovo je izvor prihoda za školovanje na koji oni, ali i njihovi roditelji ozbiljno  računaju.

- Ovim u Općini pokazuju da cijene  vrijednost studiranja i obrazovanja mladih ljudi, a s druge strane velika je uloga te stipendije što nam pruža ta finansijska sredstva, tj. pomoć u našem školovanju, kaže Kanita Krdžalić, studentica III godine Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

U protekle četiri godine za stipendiranje 1.500 studenata iz budžeta je izdvojeno 1,5 miliona maraka, a za posljednjih osam godina čak 2,5 miliona. Uz, oko 400 studenata koji stupendiju dobiju od Općine, još oko 200 ih ostvari ovo pravo putem viših nivoa vlasti, priej svih kantonalnog  Ministasrstva za boračka pitanja i Ministarstva obrazovanja. Međutim, sve više studenata izbjegava stipendije sa viših nivoa vlasti i nastoji doći do općinskih. Ne bez razloga.

- Kod stipendija viših nivoa vlasti se dešavalo da u godini dana dobiju dvije stipendije, da kasne po godinu dana i tako dalje i onda se i roditelji i studenti odlučuju da se prijavljuju na općinski konkurs, pojašnjava Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj.