VIJESTI

ZENICA: U subotu protestni marš "Stop gašenju Čelika"

Ispred Robne kuća "Bosanka“

Autor:D. Pa.

22.2.2016

Nogometni klub Čelik preživljava najteži period od svog postojanja, a milionski dugovi prijete mu gašenjem. Podsjetimo, još prošle godine neformalna grupa građana "Za Čelik" predstavila je rješenje za spas voljenog kluba, predlažući novi status do čijeg usvajanja još nikada nije došlo.

Zbog alarmantne situacije u kojoj se zenička svetinja nalazi, za subotu je planiran protestni marš pod nazivom "Stop gašenju Čelika".

- Izaći ćemo na ulice i jasno staviti do znanja da se protivimo gašenju Čelika, da se protivimo postupanju u kojem su odluke konačne, zakovane i usmjerene samo prema interesu uskog kruga lica. Ovo nije politički skup, niti ima prikriveni cilj. On neće završiti nasiljem niti napadom na nekoga. Ovo je protestni marš usmjeren ka spasu jednog od zadnjih građanskih simbola ovog grada. Usmjeren je ka pravoj adresi – Grad Zenica je izigrao vlastito obećanje o pomoći Čeliku, a klub ostavio u rukama svojih fintaša koji se zalažu za gašenje kluba - pojašnjavaju organizatori.

Tako se u subotu, 27. februara, sa početkom u 11.55 sati ispred Robne kuća "Bosanka" pozivaju svi oni koji Čelik smatraju svojim, jer kako napominju organizatori, možda već uskoro ne bude prilike za to jer stari Čelik više ne bude postojao.

- Pokažimo da Zeničani nisu mali ljudi, ne dozvolimo gašenje Čelika, zahtijevajmo reprogram duga i usvajanje novog statuta. Ako prešutimo ove obmane i svjesne poteze koje Čelik vode u nestanak, mi ćemo snositi veliki dio odgovornosti u slučaju njegovog gašenja – oni su to pokrenuli, a mi to ne smijemo dozvoliti. Zdrav klub nam neće “pasti s neba“ već se za njega moramo izboriti – to je naša dužnost kao navijača i simpatizera Čelika ali i građana ovog grada – poručili su organizatori protestnog marša naglašavajući kako „Zenica bez Čelika nije Zenica“.