DOM I VRT

Kako napraviti tjesteninu kao pravi Italijan

Savjet više

Redakcija

21.2.2016

Podrazumijeva se da svaki Italijan zna kako da pripremi klasičnu pastu sa sosom od paradajza. Ipak, oni vještiji znaju trikove koji će učiniti da tjestenina bude savršena.

Dva odlična kuhara Rikardo i Stefano Kasiragi Paleari savjetuju kako da napravite najbolju tjesteninu sa sosom od paradajza koju ste u životu probali. 

Prije svega, treba napraviti sos. Naspite malo maslinovog ulja i sitno sjeckan crni luk u tavu. Ispržite luk dok ne postane zlatne boje i dodajte oko 800 grama sitno sjeckanog paradajza. Posolite i krčkajte sos 10 minuta. 

U veliki lonac pun posoljene ključale vode dodajte pastu. Uz sos od paradajza tradicionalno se koriste špagete. Zapamtite, tjesteninu dodajete tek kada voda počne ključati i promiješajte. 

Probajte pastu nešto prije isteka vremena kuhanja označenog na pakovanju kako biste provjerili da li je gotova. Špagete treba da su al dente. Procijedite kad ocijenite da je gotova. 

Dodajte špagete u sos i promiješajte. Preko dodajte svježe rendan parmezan. To su osnove ovog recepta, ali Rikardo i Stefano preporučuju još neke trikove koji će pastu u paradajz-sosu učiniti "baš italijanskom".

Stavite pregršt listova bosiljka u blender ili avan, a zatim mu dodajte malo vode u kojoj su se kuhale špagete, malo ulja i soli. Usitnite dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte pasti sa paradajzom.

Kod svih jednostavnih jela ključ je u odabiru sastojaka. Trebate koristiti integralnu pastu i sezonske sastojke. 

  • Sos od paradajza nije jedina opcija

Ključ italijanske tjestenine je u jednostavnosti. Italijani uglavnom jedu tjesteninu bez ikakvog sosa, prelivenu maslinovim uljem i posutu parmezanom. 

Ako nemaju sira, koriste nasjeckane bademe i bilje. Uvijek koristite ono koje je najsvježije. 

Korisno je imati i sušeni paradajz, koji transformira okus tjestenine u trenutku. Osim toga, možete je posuti kaparima.

  • Parmezan ili pekorino

Neki bi rekli da je najbolji sir za tjesteninu parmezan, ali pekorino je, također, odličan izbor. Odnedavno se može kupiti i kod nas u svim bolje snabdjevenim prodavnicama. Dobar izbor su i različite samljevene sjemenke - lan, suncokret, susam.