BIH

Zašto Zvizdić zaobilazi Novalića

Hoće li BiH iskoristiti veliki investicioni samit

A. DUČIĆ

20.2.2016

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u ponedjeljak će u Londonu, po drugi put u svojoj historiji, nakon 2014., organizirati veliki investicioni samit za zemlje zapadnog Balkana s učešćem državnih premijera, vodećih međunarodnih investitora te zvaničnika ove finansijske institucije, kao i EU. Fokus će biti na energetici i cestogradnji.

Kako je "Avazu" potvrđeno u sjedištu EBRD-a, cilj ovog samita je da potakne jači priliv stranih investicija u BiH, kao i u regiju, te da pruži mogućnost državama zapadnog Balkana da prezentiraju najvažnije projekte, poput gradnje puteva, a koji bi mogli pomoći regionalnoj integraciji.

Javne kompanije

Iz Vijeća ministara BiH jučer je saopćeno da će našu državu u Londonu na samitu EBRD-a predstavljati predsjedavajući ovog vijeća Denis Zvizdić.

No, naši izvori u Vladi FBiH rekli su nam da su u cijeloj ovoj priči zaobiđeni i premijer Fadil Novalić zajedno s resornim ministrima, kao i predstavnici javnih kompanija iz oblasti energetike i cestogradnje, koji su, kada je riječ o delegiranju konkretnih projekata, mnogo mjerodavniji od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Sva nadležnost za infrastrukturne projekte i energetiku je na entitetskom nivou.

zvizdic

Zvizdić: Ide na skup, a nadležnost na entitetima

U EBRD-u su nam kazali da će premijersku konferenciju u ponedjeljak ujutro voditi predsjednik ove međunarodne finansijske institucije Suma Čakrabarti (Chakrabarti) te ministar trgovine i investicija Velike Britanije lord Mod of Horšam (Maude of Horsham).

- Nakon premijerske konferencije, bit će organizirana tri panela na kojima će predstavnici država zapadnog Balkana razgovarati o investicijama u energetski sektor, u oblast transporta, a rasprava će se obaviti i o mogućnostima privatizacijskih planova pojedinih država - potvrdili su nam u EBRD-u.

Kako nam je rečeno, razgovarat će se i o mogućnostima u oblasti obnovljivih izvora energije, a tokom samita bit će potpisana i dva dokumenta, od kojih se jedan odnosi na regionalnu saradnju na tržištu električne energije.

Visoke delegacije

Našem listu preneseno je da će na ovom samitu, između ostalih, učestvovati Violeta Bulc, evropska komesarka za transport, koja će govoriti o mreži projekata iz oblasti cestovne infrastrukture za zapadni Balkan, zatim Kristijan Danijelson (Christian Danielsson), direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, te Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

suma-cakrabarti-1

Čakrabarti: Vodit će konferenciju

Kada je riječ o investitorima, svoje učešće na samitu između ostalih su potvrdili Emil Tedeschi, vlasnik "Atlantic grupe", te Volfram Senger-Veis (Wolfram Senger-Weiss), direktor njemačke kompanije za međunarodni transport "Gebruder Weiss".

Novalić i Džindić sa EBRD-om unapređuju poslovnu klimu

Delegacija EBRD-a za BiH s direktorom Ianom Braunom (Brown) na čelu susrela se jučer u Sarajevu s federalnim premijerom Fadilom Novalićem te ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem radi poboljšanja investicijske klime u Federaciji.

Predstavnici EBRD-a tom su prilikom Vladi FBiH ponudili pomoć u provedbi Reformske agende u dijelu koji se tiče poboljšanja poslovne klime i ekonomskog upravljanja. Dogovoreno je da detalji ponude ove banke budu definirani te da se sačini program koji će ubrzo biti dostavljen Vladi FBiH na razmatranje.

U BiH je EBRD prošle godine investirao oko 140 miliona KM u 14 projekata. Do danas je ova finansijska institucija u našoj državi kumulativno investirala oko 1,8 milijardi eura, što je za sobom povuklo investicije od 2,2 milijarde eura.