BIH

JUKIĆ PISALA TUŽILAŠTVU BiH: Jedan vaš član kolektiva toliko me mrzi, da non-stop o meni priča ljudima, ali ovo nisam očekivala!

Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Am. KOVAČ

19.2.2016

Nakon što je Kolegij tužilaca Tužilaštva BiH osudio medijske istupe potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Ružice Jukić, sutkinja iz Tuzle odgovorila je državnim tužiocima.

- Da, poslala sam pismo, ali ne medijama, nego tužiocima. Ali očigledno su informacije opet iscurile, kazala je Jukić, te je na našu molbu, s obzirom da je pismo već objavljeno u medijima, proslijedila ga i "Avazovom“ portalu.

-Jukić je dodala da dok govorite lijepo o Tužilaštvu BiH sve je uredu, "a kada im uputite bilo kakvu kritiku onda nastaje haos".

Pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

Duboko sam iznenađena vašim pismom, koje ste uputili medijima, koje je šturo i ne znam na koji način sam bila neprimjerena, jer to niste napisali. Također niste napisali ni na koji način sam se ja to stavljala na stranu optuženog Radončića i osumnjičenog Pavlovića.

Poznato mi je da me jedan vaš član kolektiva toliko mrzi, da non-stop o meni priča ljudima, ali ovo nisam očekivala.

Na ovakav način ste pokazali da postoji istine u priči naroda o vašem radu.

Ja vaš rad ne mogu nikako dovesti u pitanje, ako radite kvalitetno, ispravno, u skladu sa zakonom, konvencijama o ljudskim pravima, te preporukama Komiteta ministara članica evropske zajednice o distribuciji informacija putem masovnih medija u kaznenim postupcima.

Ja sam bila na konferenciji u Tesliću 18.01.2015. uvodničar i vodila sam tu konferenciju, koja je bila veoma uspješna, na kojoj sam prezentirala sve ono iz zakona i konvencija i preporuka, kako bi u budućnosti trebali da se ponašamo kada su mediji u pitanju.

Ja sam tada odbranila i Sud i Tužiteljstvo u pogledu nasrtaja političara i priče da se radi o montiranim optužnicama. To možete vidjeti iz prvog priloga "Ružica Jukić na konferenciji mediji i pravosuđe". Pogledajte emisiju "U škripcu", vidjet će te da sam ja rekla da imamo dojave da cure informacije iz SIPA-e, a ne iz Tužilaštva.

 

konferencija

Faksimil izjave Jukić o montiranim optužnicama

To što sam rekla za objavljivanje transkripata u pojedinim medijima prije nego što ih je optuženi i vidio, po meni jeste kazneno djelo i ostajem kod toga, a prema čl. 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima mora postojati presumpcija  nevinosti i pravo na pravičan postupak, a o tome govore i preporuke Komiteta ministara Vijeća Evrope.

Jer, čovjek je unaprijed osuđen od strane javnosti. Prilikom konferencije imala sam u vidu i predavanja Borisa glasnogovornika (Borisa Grubešića op.a.), koji je doista dobro obrazložio odnos medija i sudstva. Zašto niste reagirali na izjavu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koji je svoju izjavu dao prije mene u nekoliko medija. Zašto niste reagirali kada je predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso rekla da ne znate pisati optužnice, da vam se vraćaju optužnice, da se cjepkaju optužnice i tako dalje. Mnoge sudije imaju svoje kolumne i govore ko šta hoće.

28

Jukić Tužiocima poslala link portala "Nezavisnih novina" na kojem je objavljena izjava Milana Tegeltije

Ja sam u tijelu, koje vas bira i koje prati vaš rad i imam pravo i da komentiram i da se složim sa javnošću da nešto nije uredu. Konačno Evropska konvencija mi daje pravo na slobodu govora.

Jasno je da pojedini žele mene satanizirati, omalovažiti moj rad ili ti čak reći da sam na strani optuženih, bez ikakvih argumenata iako sam samo rekla da su ponovo iscurile informacije u slučaju Pavlović jer, koliko se sjećam, "Slobodna Bosna" je pisala da imaju informacije iz pouzdanih izvora da će biti uhapšen i četvrti. Šta to govori? Da se mora uozbiljiti situacija i da te informacije moraju ostati tajna za druge kojih se ne tiče.

Ja ću uvijek pričati ono što smatram da je ispravno, sviđalo se to nekome ili ne, navela je Jukić u pismu, a uz pismo je Tužilaštvu BiH dostavila priloge, u kojima se između ostalih nalazi tekst objavljen u "Nezavisnim novinama" pod naslovom: "Tegeltija: Radončiću narušena prava", tekst objavljen na portalu "Slobodna Evropa" u kojem Jukić u svojim izjavama brani Tužilaštvo BiH, kao i predavanje sa konferencije "Odnos medija i sudstva" gdje je također Jukić branila Tužilaštvo u pogledu montiranih optužnica.