Maslac je vrijedan mliječni proizvod koji daje dubinu okusa brojnim slanim i slatkim jelima. Uz ove brzinske savjete možete ga napraviti u svom domu.
Za organski maslac potrebno vam je 400 grama organskog slatkog vrhnja (vrhnje za šlag) i prstohvat morske soli.
Priprema:
1. Ulijte vrhnje u blender, i blendajte oko 10 minuta. Vrhnje će se prvo pretvoriti u gusti šlag;
2. Nastavite miksati dok masa ne postane zrnasta, a maslac se ne počne razdvajati od mlaćenice;
3. Ostrugajte maslac sa stranica zdjele, stavite ga u cjedilo i ocijedite svu mlaćenicu;
4. Cjedilo stavite pod hladnu vodu. Laganim pokretima promiješajte maslac pod vodom dok voda ne postane prozirna, a iz maslaca ne izađe sva dodatna tekućina;
5. Višak vlažnosti izvucite pritiskom maslaca o dvije drvene kašine ili žlice;
6. Tako pripremljeni maslac stavite u staklenku, pa pohranite u hladnjak ili ledenicu. Organski maslac ima rok trajanja od nekoliko mjeseci.