BIH

TEGELTIJA: Nema podneska za smjenu Ružice Jukić

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta

Fena

17.2.2016

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je da VSTS nije dobio pismeni podnesak u vezi zahtjeva za smjenom potpredsjednika Savjeta Ružice Jukić.

 "Odgovorićemo adekvatno po zakonu. Vjerovatno ćemo to tretirati kao disciplinsku prijavu koju ćemo proslijediti disciplinskom tužiocu, koji će u skladu sa tim odlučiti da li će se pokrenuti postupak", rekao je Tegeltija.

On kaže da je razgovarao sa Jukićevom, koja mu je prenijela da je dala izjavu za Televiziju "Alfa" i da je riječ o njenim ličnim stavovima.

"Nije riječ o predstavljanju institucije. Ona kaže da nije predujicirala bilo kakvu sudsku odluku i da je sve što je govorila imalo generalni karakter. Međutim, ja nisam njen advokat, ali niti zahtjeva Tužilaštva BiH", rekao je Tegeltija.

Kolegijum svih tužilaca Tužilaštva BiH zatražio je smjenu i sankcionisanje Ružice Jukić zbog, kako je navedeno, neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

"Svojim istupima Jukićeva se direktno stavlja na stranu osumnjičenih i optuženih osoba u predmetima "Radončić i drugi" i "Pavlović banka", čime direktno vrši uticaj na postojeće istrage i pritisak na pravosudne institucije koje odlučuju u ovim predmetima", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva BiH navode da "donekle razumiju pritiske medija i politike, ali da je to nedopustivo za osobe koje moraju da zastupaju interese pravosuđa".