BIH

BAKIRU ZVONA ZVONE: Džaferović, Genjac i Zvizdić biju bitku za naslijeđe Izetbegovića!

Analiza urednika portala The Bosnia Times

Nedžad LATIĆ/thebosniatimes.ba

17.2.2016

Avazov novinar Tarik Lazović se upustio istražiti vrlo složenu i golicavu temu urotničkih grupa i svakako pojedinaca unutar SDA koji “rade iza leđa”  predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću, a kako bi srušili  “koaliciju sa SBB.om koju je on dogovorio”.

Tako se Lazović poziva na izvore u SDA koji su mu potvrdili da je “značajan dio sarajevske stranačke baze koja je godinama pratila Izetbegovića, spremna ga podržati u namjeri da preispita i reagira na utemeljene optužbe da su pojedinci iz aktuelnog vrha SDA bili i jesu dio plana da se sruši bošnjačko jedinstvo te da državu uvedu u stanje haosa i nestabilnosti”.

sefik-dzaferovic

Džaferović: Podrška oca i sina Izetbegovića

“Poslali smo Izetbegoviću jasnu poruku da smo uz njega ako želi i ima političke snage da spriječi i zaustavi proces koji je pokrenut, a koji šteti Bošnjacima, SDA i njemu samome. No, odgovornost je na njemu, on mora pokazati da shvata da je sami korijen SDA pogođen i uzdrman, da su ugroženi dogovori koje su podržali Bošnjaci kao nikada poslije Dejtona, da je udareno na koaliciju koja je imala i pečat Islamske zajednice, ali i koja nam je otvorila vrata Evrope. A svima je jasno da su u tome učestvovali i učestvuju neki od pojedinaca iz rukovodstva stranke, bez njih ova političko-pravosudna montaža ne bi bila moguća“ - rekao je jedan od veoma aktivnih članova SDA sa snažnim vezama i raširenom bazom u Sarajevu.

Urotnička grupa

“Poznato je da se sam Izetbegović, u vrijeme dok se borio za preuzimanje SDA s rahmetli Sulejmanom Tihićem, u jednom trenutku odvojio od njegove najjače baze u Sarajevu, prepustivši je Denisu Zvizdiću, ali i od drugih važnih ogranaka SDA te postao ovisan o angažmanu pojedinaca koji su godinama bili najjači Tihićevi igrači, poput Asima Sarajlića i drugih”, piše Lazović.

Dugo je Avaz lamentirao nad ovim temama, a posebno na navedenim akterima (Zvizdić, Čampara, Sarajlić). Nažalost, oni i jesu bili udarni trio protiv Radončića ali iz potpuno drugačijih motiva. Zapravo, radili su to u ime svoje stranke i njenih lidera kako Tihića tako i Izetbegovića.

Tako da je stvoren obostran personalni i politički animozitet između mnogih funkcionera SDA i Radončića, odnosno politički animozitet prema SBB-u pa i Avazu kao mediju, koji se taložio godinama.

Taj animozitet je trebao biti neutraliziran izmirenjem Radončića i Izetbegovića. Očito se to nije desilo i navedeni osumnjičenici su, reklo bi se, vrlo dobro markirani i prokazani!

Zašto oni nisu mogli “progutati knedlu” i bar za hatar svog lidera Izetbegovića pokunjiti se i nastaviti sprovoditi dogovorenu politiku sa koalicionim partnerom Radončićem?

Prvo, u politici nije sve stvar dobre volje i htijenje, a neke se stvari ne mogu promijeniti tek tako i to preko noći. Tako da su prozvani dvojac Aljoša Čampara i Asim Sarajlić morali raditi na blokadi, pa čak i miniranju koalicije. Čampare su izlišna priča u slučaju Radončića koja ne sluti na dobro. Mogla bi se završiti sa dramatičnim zapletom i vrlo neugodnim i teškim posljedicama. Pošto se radi o braći koji su iz policijsko-tužilačkih struktura, trenutna im pozicija sama po sebi daje prednost u odnosu na “žrtvu”. Ali, ni ta i takva pozicija sama po sebi im ne može dati dovoljno političke moći kojom bi osigurali sebi sigurnu političku budućnost u ovim vrlo turbulentnim vremenima. Tako da ih se bolje kloniti u tretiranju ove problematike. Priča o braći Čampari je akutna, ali će se završiti u samoj stranci jer će mnogi ljudi bježati od njih!

Mnogo bitniji i važniji igrač u ovoj temi je Asim Sarajlić. Zaista je to bio jedan neotesan vogošćanski junoša koji je naglo izbio u prvi plan nakon pobjede Sulejmana Tihića nad Bakirom Izetbegovićem. Treba se samo prisjetiti morbidne slike kako Sarajlić kao Tihićeva “desna ruka” ide na pregovore sa njim u Butmir koje su organizirali američki pravni eksperti, a pod pokroviteljstvom EU, odnosno Karla Bilta. Sarajlić je od sarajevskih šanera kupio skupocjen mantil i nosio Tihićevu tašnu. A tamo se odlučivalo od državi!!!

sarajlic-asim1mk

Sarajlić: Saradnik OHR-a u pravljenju Sheme

Malo je poznato, zapravo ovo je vrlo važna obavještajno-sigurnosna informacija, da je Asim Sarajlić bio ključni izvor informacija, odnosno suradnik autoru OHR-ove Sheme, koji se potpisao kao Eric, a koja je izazvala revolt kod cjelokupne bošnjačke vjerske i političke elite. Intencija ove Sheme je bila da se odašalje poruka kako targetirana “bošnjačka elita stoji iza vjerskog radikalizma”, mislilo se na selefističko-vehabijsku ideologiju. Naravno, to je odgovaralo tada “umjerenom” Tihiću jer grafikonom targetirana bošnjačka elita bili su njegovi oponenti.

Ovaj primjer može pokazati s kojim je sve đavolima ovaj nadobudni politički diletant, kakvih se zaista mnogo sjatilo u Centralu SDA u vrijeme Tihića, mogao imati posla. Kao takav moćnik, Sarajlić je pored Tihića mogao donositi svakakve odluke, posebno oko mutnih finansijskih poslova,tako da bi Tužilaštvo BiH, da se zaista bori protiv korupcije, svakoga dana u svakom trenutku moglo podići, ne jednu već desetak optužnica protiv Sarajlića.

Treći osumnjičeni

Ovako unezvjerena osoba imala je osnova da sabotira ulazak “stranca” Radončića u njegovu “avliju”. Kad je došao trenutak da se izvrši zavjerenički udar na Radončića? Najlogičnije je zaključiti da je to bio momenat kad je Radončić iskazao svoje aspiracije prema minsitarstvu pravde i kada je na to mjesto SBB nezvanično kandidirala Damira Arnauta. Ali, u svakom slučaju “grm u kojem je ležao zec” nalazio se u Vijeću ministara BiH. Stoga postoji osnovana sumnja i za trećeg osumnjičenog urotnika - Denisa Zvizdića.

Radi se o profilu političara koji djeluje kao “voštana figura” i vrlo je teško definirati njegov karakter. Ipak njegov “govor tijela” odaje da se suviše pritajio!

Ne, zaista ne treba uzimati ozbiljno ocjene Bakira Izetbegovića kad je u pitanju kadrovska politika. Toliko je dao infantilnih izjava da je po tom pitanju postao politički neuračunjljiva osoba. Stoga sve što je rekao o svojim stranačkim kolegama komentirajući aferu sa Radončićem treba promućkati i prosuti niz Marijin dvor. Tako da i njegov zaštitnički odnos prema Zvizdiću može odvesti na krivi trag. Jer upravo je Denis Zvizdić imao ambicije, a za to je dobio izgleda i međunarodnu podršku, posebno iz nekih krugova njemačke politike, da bude sljedeći kandidat za člana Predsjedništva BiH nakon odlaska Izetbegovića. Vrlo je znakovito da se on sam “prao” u medijima od takvih sumnji i to kad ga niko nije ni prozivao za to. I trenutak kad je Izetbegović rekao da koalicija SDA i SBB treba trajati 7-8 godina podrazumijevalo je da je on tu poziciju obećao Radončiću. Nije samo Zvizdić bio predtendent na tu poziciju koju je vrlo olahko i samovoljno Izetbegović obećao Radončiću.

Tu su bili još Šefik Džaferović i Halid Genjac, a naknadno su se pojavile spekulacije i o Sebiji Seki Izetbegović.

Džaferović je “izgorio” u slučaju “Kebo”, odnosno u slučaju ratnih zločina u srednjoj Bosni za šta je optužen general Mahmuljin. Njegova najbolja preporuka je bila u činjenici da je bio dugogodišnji vjeran i odan prijatelj Bakira Izetbegovića u vrijeme dominacije Sulejmana Tihića.

Jedan portal je tretirao pitanje Halida Genjca kao mogućeg Izetbegovićevog nasljednika, sa vrlo skeptičnim zaključkom da se radi o “anahronom političaru”.

halid-genjac

Genjac: Već sjedio u stolici člana Predsjedništva BiH

Ipak, Genjac je već sjedio u stolici u kojoj sjedi Bakir Izetebegović. I to je sjeo na stolicu u Predsjedništvu BiH nakon odlaska Alije Izetbegovića. Uz to on ima vrlo prisne odnose sa Hilmom Neimarlijom, neoficijelnim nacionalnim ideologom, koji bukvalno objedinjuje i kordinira rad Rijaseta IZ-e BiH i Centrale SDA. Neimarlija je također prijatelj sa Harisom Silajdžićem, koji ordinira i politčki djeluje u restoranima u blizini Begove džamije, gdje se vrlo često susreće i sa Neimarlijom. Potom, Neimarlija je dugogodišnji prijatelj i intimni politički suradnik Hasana Čengića, predsjednika Sabora IZ-e BiH.

Ako se svemu doda informacija da je Genjac u tazbinskim odnosima sa Husejnom Živaljem, uposlenikom Islamske banke za razvoj u Džedi, a koji se smatra “tutorom” svih islamskih investicija koje se realiziraju preko BBI banke u Sarajevu, onda bi on mogao biti najozbiljniji kandidat bošnjačke nacionalne elite, odnosno hodžinske kurije.

Ova elita, još od vremena vladavine dr Mustafe Cerića, gaji neizlječiv animozitet prema Radončiću. Smatrali su da je Cerić mnogo prije trebao napustiti tron vjerskog lidera ali se održavao na poziciji zahvaljujući medijskoj podršci Avaza.

Malo se njihov animozitet iskazivao javno, ali je svojim “gibet” kanalima prema islamskom svijetu ova grupa satanizirala Radončića kao opasnog čovjeka po islamsko-arapske projekte i investicije u Sarajevu.

Sebijina uloga

Sva tri potencijalna aspiranta za Izetbegovićevog nasljednika, koliko god prigušeno djelovali u ostvarivanju svoje ambicije, mogli su imati isti motiv i cilj kad je u pitanju blokada, odnosno miniranje saveza Radončića i Izetbegovića. Za sada sva trojica mogu zadovoljno “trljati ruke”. Najizglednije šanse ima Denis Zvizdić i stoga mu se preporučuje da se za sada primiri kako ne bi bio uočen kao urotnik.

S jedne strane, ima podršku Sebije Izetbegović, koja se već duži period druži sa njegovom suprugom. A s druge strane, on kao pripadnik “minhenske brigade”, jer je rat proveo u Minhenu, govori njemački i ima čistu ratnu prošlost. Te ga reference preporučuju kao političara koji može komunicirati sa predstavnicima EU, a lokalne strukture, posebno iz RS-a, ga ne mogu optuživati za hipoteke koje SDA nosi kao ratna stranka.

Zvizdić je postratni vjerski konvertit, navodno se alkoholizirao u mladosti, a danas posjećuje jednu tekiju. Nedavno je svojim novcem obnovio mekteb u svom zavičaju Gacku. Ovo uopće više nije bitno za imidž unutar SDA. Tamo nema više potrebe za (ideološkim) frakcijama. Mogu postojati samo interesne grupacije koje se po pravilu pretvaraju u urotničke grupe. Takva jedna urotnička grupa je prilično jasno, bar medijski, uočena i locirana. Ukoliko Izetbegović ostane “slijep kod očiju”, pa to sam ne vidi, odnosno “gluh kod ušiju”, pa ne čuje da su hapšenjem Radončića njemu “zvona zazvonila”, bitka za nasljeđe Izetbegovića (Alije i Bakira) unutar SDA će se rasplamsati (do izbora?!) da će se njeni plamenovi “vidjeti do neba” iznad Sarajeva!