NOGOMET

LIGA PRVAKA Nemoguća misija rimskih "Zmajeva"

Roma dočekuje Real u prvom susretu osmine finala

M. T.

17.2.2016

Nevjerovatno, ali u posljednjih osam slučajeva kada je u nokaut fazama eurokupova igrao protiv nekog italijanskog kluba, Real je ispadao. Od te statistike, koja se počela pisati 1998. godine, navijačima madridskog kluba trebala bi se lediti krv u žilama, ali svi evropski fudbalski analitičari i stručnjaci složni su da će, ako se niz ponovi i sada protiv Rome u osmini finala Lige prvaka, to biti ravno novom svjetskom čudu.

Madridski tim, na čijoj će klupi veliki Zinedin Zidan (Zinedine Zidane) debitirati u Ligi prvaka, u sudaru protiv Rome je apsolutni favorit. Tim koji je u grupnoj fazi zabio čak 19 golova, a sam Kristijano Ronaldo (Cristiano) rekordnih 11, nejakoj Romi, koja se mučila sa svakim protivnikom na kojeg je naišla i ostvarila svega jednu pobjedu u grupi, djeluje kao prepreka u rangu Kineskog zida.  

Četiri pobjede

S obzirom na to da su u grupnoj fazi već poslužili kao sparing vreća Barceloni, koja ih je ispratila sa šest golova u mreži, Rimljani u osmini finala nisu mogli dobiti goreg protivnika od Reala.

Jedino što navijače Rome može radovati je to da je ekipa zabilježila značajan napredak kako je njeno kormilo preuzeo iskusni vuk Lučano Spaleti (Luciano Spaletti), stručnjak pod čijom je palicom Roma u sezoni 2007./08. izbacila Real iz Lige prvaka. To je ujedno bio i posljednji proboj Rimljana u četvrtfinale Lige prvaka. Od Spaletijevog dolaska tim je uvezao četiri pobjede u Seriji A.

Miralem Pjanić je vođa ekipe, Ervin Zukanović se uoči ličnog debija u Ligi prvaka odlično uklopio u tim, dok je Edin Džeko protiv Karpija prekinuo crni niz bez postignutog pogotka. Može li naš reprezentativni triling voditi Romu do podviga?

- Igrači znaju kojim putem trebaju nastaviti. U posljednjih nekoliko nastupa su shvatili koja nam je najveća snaga i u čemu su griješili. Utakmice s Realom dat će nam dodatnu motivaciju. Bit će veoma teško, ali spremni smo za to - kaže Spaleti.

Ubojit napad

Pod palicom Zidana, Real djeluje nepobjedivo na svom terenu, ali u gostima ne igra uvjerljivo. Na posljednja četiri ligaška gostovanja dobili su samo jednom, a odbrana im je daleko od granitne. No, napad je ubojit, što u kombinaciji sa slabostima "Vučice" u odbrani (čak 16 primljenih golova u grupnoj fazi) vodi samo jednom zaključku - Romu vjerovatno čeka paklenih 180 minuta.  

U timu Reala neće biti povrijeđenih Gareta Bejla (Gareth Bale) i Pepea, dok se Spaletiju vraćaju Danijele de Rosi (Danielle De Rossi) i Frančesko Toti (Francesco Totti).

Belgijski Lester protiv Volfsburga

U sjeni ovog susreta, u Belgiji će svoj duel osmine finala igrati dva tima koja su važila za autsajdere. Gentu i Volfsburgu ovo će biti prvi put da igraju u nokaut fazi Lige prvaka, a ishod žrijeba objema ekipama ponudio je dobru priliku da se probiju među osam najboljih.

Gent, koji je do Lige prvaka došao tako što je prvi put osvojio belgijsku titulu, na putu do osmine finala nadjačao je Valensiju i Lion. Zbog tog podviga u debitantskom nastupu u takmičenju, Gent je dobio nadimak belgijski Lester.

S druge strane, Volfsburg je iskoristio slabosti Mančester junajteda i dočepao se mjesta koje vodi u drugu rundu. Njemački tim u ovaj duel ući će osokoljen pobjedom nad Ingolštatom, svojom prvom bundesligaškom još od novembra. Zanimljivo je da je posljednju pobjedu prije toga Volfsburg ostvario upravo nad Junajtedom.