ZDRAVLJE U KUĆI

Evo šta bijeli luk radi kada ga pojedete na prazan stomak

Sadrži oko 400 aktivnih sastojaka bitnih za ljudski organizam

(Aj. B.)

17.2.2016

Znanstvenici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu učinkovitost u smislu prirodnog antibiotika, jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti od “strašnog bijelog luka”. Učinak je još i jači ukoliko se luk pojede na prazan želudac!

Bijeli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. Redovnom upotrebom bijelog luka potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. Također, odličan je antioksidans.

U historiji medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva bijelog luka itekako su poznata. Njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da bijeli luk ima značajna antikancerogena svojstva. Redovito konzumiranje većih količina smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, osobito raka rektuma i bubrega.

Moguće je konzumiranje bijelog luka u sirovom obliku bez imalo neugodnog mirisa, prenosi "zdravljebezdoktora.com". Potrebno je pronaći domaći sitniji bijeli luk. Ugrubo rukama ogulite cijelu lukovicu na češnjeve ili režnjeve. Izdvojite 2-3 sitna režnja i stavite ih u malo vode da odstoje desetak minuta. Nakon toga, izvadite ih iz vode i jednostavno prstima ogulite kožicu koja će se lako skinuti s mokrog i natopljenog režnja. Nemojte koristiti nož jer je bitno da ne oštetite niti zarežete režanj.

On mora ostati cijeli i netaknut što je ključ za korištenje bijelog luka bez mirisa. Kada ste ogulili režnjeve popijte ih s čašom vode cijele baš kao što pijete tablete. Uradite to na prazan stomak najbolje barem 45 minuta prije jela.