NAŠA TEMA

Kako naviknuti bebu na hladnoću i čega se pridržavati?!

Regulacija temperature kod bebe ne funkcionira dobro kao kod odraslih, pored ostaloga i zato što krvotok još nije u stanju sasvim zadovoljiti potrebe svih organa dovoljnim količinama kisika

Mame i bebe

16.2.2016

Srce novorođenčeta kuca 120 puta u minuti. Srce jednogodišnje bebe kuca 100 puta u minuti. To je ozbiljan napor. Krvotok još nije toliko fleksibilan da bi pri padu temperature smjesa reagirao zagrijavanjem kože. Zato su bebe upućene na odgovarajuću odjeću i odgovarajuću temperaturu prostorije u kojoj borave, prenosi portal Mame i bebe.

Na hladnoću i propuh posebno su osjetljiva prijevremeno rođena djeca. No, to ne znači da za vrijeme hladnih dana ne smijete s djetetom izaći pred vrata – naprotiv!

Osnovno je pravilo: već od treće sedmice života, ljeti čak od druge sedmice, dijete treba navikavati na boravak na otvorenom. Ako na raspolaganju nemate balkon ili miran kutak u dvorištu, ostaje vam na raspolaganju redovan (najbolje dnevni) izalzak s bebom.

Zato je vrlo važno: Za hladnog vremena obratite pažnju na sljedeće:

  • Odjeća, pokrivač ili krznena vreća treba biti komotna toliko da beba ima slobodu pokreta.
  • Obavezna je kapa koja će pokriti i uši.
  • Bolje je da koristite više slojeva odjeće od prirodnih vlakana nego debelo postavljeno odijelo.
  • Ako je hladnije od minus deset stepeni, dijete ne nosite u naramku. Tada su vam neophodna dječija kolica. I bolje je da izađete napolje češće, na pola sata, nego da vani provodite dugo vremena u jednom komadu.
  • Ako je jako hladno, a još zapuše vjetar, boravak napolju svedite na deset minuta. U takvim slučajevima dječija kolica trebaju biti dobro odozdo izolirana – tako da na dno kolica stavite uložak od stiropora.
  • Na hladnoći bebu ne treba “upakovatu” tako da se preznojava – prehladit će se.
  • Prije izlaska namažite bebi lice kremom za zaštitu od hladnoće. Nemojte primjenjivati kremu koja sadrži vodu, jer bi moglo doći do smrzavanja.

Kad iznenada zahladi…

Beba počinje vrištati kad joj je previše hladno. Ali ako je došlo do pothlađivanja, ona je upadljivo mirna, djeluje čak i pomalo odsutno.

Važno je: Ako je bebi previše hladno, ako je promrzla, neće pomoći utopljavanje dodatnom odjećom. Potrebno je dijete unijeti u umjereno zagrijanu prostoriju, skinuti ga i malo masirati. Zatim ga umotati u toplu, mekanu dekicu i držati ga u naručju. Ili okupati ga u vodi zagrijanoj na 37 stepeni – ali kratko, najduže pet minuta.