ZDRAVLJE U KUĆI

OPORAVLJAJU DUŠU I TIJELO Ovih 6 namirnica liječe svaku prehladu

Dokazano olakšavaju sve simptome

Autor:(D. K.)

16.2.2016

Sezona prehlada je u punom jeku, a ako želite da se što prije oporavite, onda morate da konzumirate ove namirnice, koje dokazano olakšavaju sve simptome prehlade...

1. Pileća supa

Domaća pileća supica ne liječi samo dušu, nego i tijelo, pogotovo kada ste prehlađeni. Naime, poznato je da hrana bogata nutrijentima jača imuni sistem, a pileća supa s dodatkom raznog povrća u sebi sadrži stvari koje olakšavaju sve simptome prehlade.

supa

2. Bijeli luk

Redovni konzumenti bijelog luka rijetko se susreću s prehladama zato što u organizmu imaju dodatnu količinu alicina, čudesnog spoja koji se nalazi u bijelom luku i hrani imuni sistem.

Ovo povrće ima snažna antivirusna i antibakterijska svojstva zbog čega je idealno za liječenje svih vrsta infekcija, te ga tokom prehlade konzumirajte u sirovom stanju i brzo ćete ozdraviti.

bijeli-luk

3. Mrkva

Svi vitamini su veoma važni za zdravlje našeg organizma, ali vitamin A ima ključnu ulogu u održavanju snažnog imunog sistema. Zbog toga grickajte mrkvu kada ste prehlađeni jer je ona bogata ovim vitaminom. Ako je ne volite previše, jedite batat, bundevu ili kelj koji su također puni vitaminom A.

mrkva

4. Citrusi

Namirnice bogate vitaminom C bez sumnje će smanjiti trajanje prehlade i ubrzati oporavak. Citrusi poput pomorandže, limuna, limete i grejpa idealni su za borbu protiv prehlade.

citrusi

5. Riba

Masna riba poput lososa, skuše i srdele, tj. ona riba koja je puna zdravih omega 3 kiselina također je sjajan borac protiv raznih upala u organizmu.

riba

6. Mlijeko

Prema velikom istraživanju koje je provedeno 2010. godine, osobe s niskom količinom vitamina D u organizmu češće dobijaju prehlade. Mlijeko je dobar izvor ovog vitamina i dobro djeluje na cijeli organizam i sa jednom šoljicom ovog napitka unijet ćete dovoljnu količinu magnezijuma i kalcijuma.

mlijeko