BIH

PRIJETE POPLAVE: U Gračanici se izlio Vrbas, Sana prijeti kućama

Una se na pojedinim mjestima izlila iz korita

Autor:M. Z. - Az. M. - A. De. - M. D.

16.2.2016

15:20 - Obilne kišne padavine koje su zabilježene na području grada Bihaća u protekla dva dana rezultirale su porastom vodostaja rijeke Une i Klokota, a trend rasta zabilježen je i jučer.

Prema posljednjim mjerenjima u protekla 24 sata na području Bihaća palo je 35 mm po kvadratu, a vodostaj Une dostigao je u centru Bihaća do sad najveću izmjerenu visinu od 140 cm. Stanje sa poplavama u Bihaću još uvijek nije prešlo kritičnu tačku ali je situacija svakako zabrinjavajuća.

Posebno je ozbiljna situacija u prigradskim naseljima Privilica, Golubić, Ripač i Pritoka.

U Privilici je rijeka Una već izašla iz korita i približila se kućama dok mještani naselja Ripač budno prate razvoj situacije te se nadaju da će vodostaj prestati da raste. Prema podacima nadležnih službi rijeka Una u Kulen Vakufu ugrožava 15 kuća, od čega je u 7  kuća voda ušla u podrume porodičnih kuća i pomoćnih objekata.

Službe civilne zaštite budno rate dešavanja na ovom terenu. Kako su nam rekli iz Hidrometeorološke stanice Bihać, vodostaj rijeke Une izmjeren jučer oko 13 sati bio je 143 cm dok je nivo padavina 7,4 litra na kvadatnom metru na sat odnosno oko 40 litara po kvadratnom metru u protekla 24 sata.

Ohrabrujući podatak je da se prestanak padavina a i razvedravanje očekuje već u drugom dijelu dana, tako da nove oborine ne bi trebale predstavljati dodatni problem na ionako složenu situaciju.

Vodostaj rijeke Une i Krušnice u općini Bosanska Krupa u naglom je porastu, a razlog tome je kiša koja neprekidno pada. Vodostaj Une juče  bio je 234 cm, dok je kritična tačka na 290 cm.

Vodostaji na području općine Sanski Most  su u opadanju i očekuje se nastavak takvog trenda  potvrdio je načelnik štaba Civilne zaštite (CZ) Općine Sanski Most Sajid Ramić. Prema njegovim riejčima, Sana i pritoke se nalaze u fazi blagog opadanja, a isto vrijedi i za Sanicu koja je prijetila da ozbiljno ugrozi most u Hrustovu, kao i kuće koje se nalaze uz njenu obalu u tom mjestu.

Zbog toga su u blizini nekoliko stambenih objekata poduzete mjere oko izgradnje odbrambenih nasipa, a zbog visokog vodostaja Sanice, učenici iz Hrustova juče  nisu otišli  u školu. Također, i rijeka Bliha se postepeno povlači u svoje korito nakon što se izlila na pojedinim dijelovima naselja Alagića polje.

Za sada nema ugroženih stambenih i drugih objekata. Inače,  kritična razina vodostaja Sane 380 centimetara.

U centru Sanskog Mosta na ušću Zdene u Sanu, drveni mlin koji služi kao ukras posrnuo je pod naletima voda i prijeti mu skori pad u virove nabujale Sane.

 

14:15 - Zbog izlijevanja  Une u prekidu je saobraćanje na regionalnom putu R-408 Kulen-Vakuf - Martin-Brod. 

Također, zbog protesta građana, od 12.10 sati u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu M-17 Žepče-Zenica, kod mjesta Papratnica.   

Na  graničnim prijelazima zadržavanja za sada nisu duža od 15 minuta, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. 

14:10 - Na području bugojanske općine zbog intenzivnijih padavina u proteklih nekoliko dana vodostaj Vrbasa i njgeovih pritoka su u porastu. Na području MZ Gračanica rijeka Vrbas se izlila iz svog korita i plavi okolno poljoprivredno zemljište u dužini od 350 m, i to od ušća Bunte do ušća rijeke Starače.

- Stambeni i drugi objekti za sada nisu ugroženi. Zahvaljujući zahvatima, koji su vršeni u ranijem periodu nije zabilježeno izlijevanje pritoka Vrbasa. Tokom popodneva juče(utorak op.a) većina vodostaja na području naše općine je stabilizirana- kaže Ibro Boškailo iz Civilne zaštite Bugojno.

12:50 - Draško Đenadija, stručni saradnik u  gradskom Odsjeku CZ Prijedor potvrdio je "da je Sana s vodostajem od 412 centimetara zaplavila nekoliko objekata u zoni Tukova kod gradskog mosta,ali da nije prodrla u  kuće i popratne objekte“.

- Zaplavljen je i veći dio poljoprivrednih površina, ali to smatramo redovnim stanjem na terenu. Što je najvažnije, u ovom trenutku imamo povoljnu informaciju iz Sanskog Mosta da je došlo do pada vodostaja rijeke Sane za oko 10 centimetara centimetara. Ukoliko ne bi bilo većih padavina, mogli bi očekivati stagnaciju, a za nekih desetak sati i pad vodostaja Sane u Prijedoru - rekao je Đenadija.

Predstavnici Odsjeka CZ s vatrogascima TVJ Prijedor obišli su neke od  kritičnih lokacija gdje se Sana izlila.

10:20 - Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru za samo 24 sata porastao je za više od dva metra  i prema posljednjim mjerenjima iznosi 409  centimetara što je samo 11 manje od kritične tačke.

Dušan Vranješ, šef gradskog  Odsjeka CZ Prijedor kaže da je u naseljima Raškovac i Tukovi Sana zaplavila poljoprivredno zemljište, ali nije stambene objekte.

- Otklonili smo nekoliko prepreka u vodotocima koji su ugrožavali  stambene i pomoćne objekte u naseljima Puharska i Čejreci, uz magistralni put.Pratimo stanje na terenu i očekujemo blagi porast vodostaja Sane koji bi za nekih tri do četiri sata, ukoliko padavine ne prestanu, mogao dostići kritičnu tačku od 420 centimetra- kazao je Vranješ. 

vodostaj-sane

U Bosanskoj Kostajnici vodostaj Une prema riječima  Aleksandra Pašića, portparola opštine, raste četiri do osam centimetara po satu i Una se  na pojedinim mjestima izlila iz korita i poplavila poljoprivredno zemljište. 

U Bosanskom Novom Una je zbog kiše  porasla za oko dva metra, a od noćas je, zbog izlijevanja rječice Japre u Blagaju kod Bosanskog Novog u  prekidu i putna komunikacija  Blagaj- Vitasovci-Radomirovac.