KOLUMNE

Da šutiš...

Kometar dana

Mirela KUKAN([email protected])

16.2.2016

Utamničenje Fahrudina Radončića, među ostalim ciljevima brutalne političke montaže protiv njega, motivirano je bilo i zabranom njegove javne riječi! A ona se u narodu, očito, primala do granica nepodnošljivosti za one strukture koje, iako izgledale međusobno nepovezane, ovisno o položaju na kojem su trenutno, ipak imaju jedan zajednički interes - zadržati ili domoći se moći kojom će nastaviti harati ovom državom.

No, kada su shvatili kako su se preračunali da će pritvaranjem Radončića i pod prijetnjom dugim cijevima uspjeti ušutkati “Dnevni avaz”, krenulo se bočnim putevima. Nakon pokušaja zastrašivanja poštenih ljudi koji su se usudili javno ovaj slučaj uporediti s ličnim iskustvima iz tortura proživljenih tokom montiranih procesa osamdesetih godina prošlog stoljeća, na red su došla najveća imena bh. advokature. 

Tako su pojedinci iz Tužilaštva BiH prvo odlučili Vasviju Vidović isključiti iz Radončićeve odbrane, očekujući da će ona na sve mirno šutjeti. No, ko je iole poznaje ili je pratio njen dugogodišnji rad, mogao je znati da je to posljednje što bi ona učinila. 

Mnoge su očito zaboljela njena argumentirana otkrića u Centralnom dnevniku Face TV-a o tome kako je u ovom slučaju politika uhapsila političara, a koje je iznijela potpuno svjesna da će na sebe navući još veći gnjev, što je u istoj emisiji i potvrdila odgovarajući na pitanje očekuje li da će zbog svojih izjava imati i većih problema. Taj gnjev izliven je već jučer kroz saopćenje Tužilaštva BiH u kojem se priziva novo sankcioniranje Vidović, jer se, što posebno bode oči, usudila “glorificirati bivšeg glavnog bh. tužioca Marinka Jurčevića”.

Ne može biti slučajno da je baš to potcrtano u isto vrijeme kada se Jurčević prvi put nakon ostavke jučer oglasio u javnosti, otkrivši strašne činjenice zbog kojih je bio primoran napustiti funkciju državnog tužioca! 

Osnovno je pitanje zašto se oni koji vode proces protiv Radončića, ako su toliko sigurni u “dokaze” protiv njega, uopće obaziru na Jurčevića? Zar je časni bivši tužilac Jurčević sad zasmetao do te mjere da se morao napraviti i novi opasni i društveno zabrinjavajući korak ka tome da se ušutkuju čak i oni kojima je zakonska obaveza da govore - advokati?  

I, na kraju, želi li to neko ovih dana vratiti čuveni jugoslavenski član 133. - “verbalni delikt” u Krivični zakon, a kako bi u miru mogao završiti započeto?!