BIH

ADVOKATSKA KOMORA SARAJEVO: Podnijet ćemo krivičnu prijavu zbog prisluškivanja Vidović!

Kolege podržale advokaticu

M. Aš.

15.2.2016

Povodom odluke Tužilaštva i Suda BiH da se onemogući pravo na rad advokatici Vasviji Vidović, koja je braniteljica Fahrudina Radončića i Bilsene Šahman, danas je reagirala Regionalna advokatska komora Sarajevo, koja je održala sjednicu u Sarajevu.

U saopćenju za javnost iskazali su „zaprepaštenje postupanjem pravosudnih institucija koje su se upustile u prisluškivanje privilegovanih razgovora između advokata i optuženog Radončića“. U saopćenju se kaže da je riječ o advokatu koji je imao punomoć za zastupanje skoro dvije godine.

- Smatramo da je nedopustivo isključiti advokata iz predmeta i o tome obavijestiti optužene, a da nije provedena procedura isključenja advokata propisana članom 43. Zakona o KPZ BiH. Ovakvo postupanje direktno je  suprotno Zakonu i proklamovanim načelima Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama koja se direktno krše od najviših pravosudnih institucija – navodi se u saopćenju Upravnog odbora Regionalne komore Sarajevo.

Iz Komore ističu da na ovaj način najviše pravosudne institucije, Tužilaštvo i Sud BiH, ugrožavaju nezavisnu advokaturu kao samostalnu djelatnost i pravo na odbranu optuženoga.

- Nezamislivo je da Tužilaštvo i Sud BiH direktno krše Ustav BiH, koji garantuje slobodnu i nezavisnu advokaturu. Zbog ovakvog postupanja, Regionalna advokatska  komora bit će prisiljena podnijeti krivičnu prijavu protiv N. N. osoba zbog krivičnog djela neovlaštenog prisluškivanja - kaže se u saopćenju UO Regionalne komore Sarajevo.