BIH

VLADA KANADE Dan entiteta Republike Srpske ne može biti 9. januar

Saopćenje Instituta za istraživanje genocida

Redakcija

15.2.2016

Vlada Kanade čvrsto je posvećena Općem okvirnom sporazumu za mir i za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine u skladu s međunarodnim pravom, stoji u saopćenju Vlade, koje potpisuje ministar vanjskih poslova Stéphane Dion.

Ovo saopćenje proslijedio je Institut za istraživanje genocida iz Kanada, a pristiglo je kao odgovor na upozorenje Instituta o kršenju odluke Ustavnog suda koji je utvrdio da Zakon o praznicima entiteta Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom i Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.

- Kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, Kanada podržava BiH u razvoju kao stabilnu, održivu, demokratsku multietničku državu, ohrabruje je da mirno sarađuje sa svojim susjedima i snažno podržava njen putu ka euroatlantskim integracijama - rečeno je u saopćenju.

Naveli su da su svjesni diskriminirajuće odluke Republike Srpske u vezi 9. januara usprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je presudio proslavu 9. januara kao Dana entiteta neustavnom.

Podsjetili su da su u komunikeu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira od decembra 2015. godine, Kanade i druge članice ponovile da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i zatražile od svih nivoa vlasti u BiH provođenje odluke Ustavnog suda.