LIFESTYLE

OTKRIVENA TAJNA PISMA Papa Ivan Pavao II 30 godina bio jako blizak sa udatom ženom

Nema naznaka da je prekršio zavjet celibata

A.U.

15.2.2016

Objavljene su stotine pisama pape Ivana Pavla II, a neka od njih pokazuju njegovu bliskost sa udatom ženom koja je trajala više od 30 godina, piše BBC.

Pisma su bila sklonjena od očiju javnosti u Nacionalnoj biblioteci u Poljskoj, a adresirana su na američku filozofkinju Annu-Teresu Tymieniecku.

Dokumenti otkrivaju rijetko viđenu stranu Pape koji je bio cijenjen širom svijeta, a preminuo je 2005. godine. Naravno, nema nikavih naznaka da je Papa prekršio zavjez celibata.

Prijateljstvo je počelo 1973. godine kada je Tymieniecka u vezi knjige koju je napisao kontaktirala tada nadbiskupa u Krakowu kardinala Karola Wojtyla, budućeg Papu.

Tada 50-godišnjak je otputovao u SAD kako bi diskutovao o filozofiji.

Uskoro se par počeo dopisivati, a prva pisma bila su „normalna“, dok je u kasnijim primjetno da su postali jako bliski.

kardinal-i-teresa

Budući Papa i Teresa na kampovanju 1978. godine

Radili su na proširenju kardinalove knjige „Osoba koja djeluje“, te su se sreli mnogo puta, nekada sami, a nekada je sa njima bila prisutna sekretarica budućeg Pape.

Zajedno su išli na šetnje i zimovanja, a postoje i fotografije koje dokazuju da ga je posjetila u Vatikanu.

"Imamo jednu od najvećih figura 20. stoljeća u jako bliskom odnosu sa privlačnom ženom", rekao je profesor kršćanstva na Cambridgeu Eamon Duffy.

U jednom pismu iz 1976. godine Papa je napisao: „Draga Teresa, primio sam sva tri pisma. Pišeš o tome kako ti je teško, ali ne mogu naći odgovor na tvoje riječi“.

Papa je Teresu opisao kao „dar od Boga“.

BBC nije dobio na uvid pisma Tymieniecke koja je umrla 2008. godine, šest godina nakon smrti Ivana Pavla II.