LIFESTYLE

Kinezi ponudili više od milijardu dolara za kupovinu Opere

Finaliziranje finansijske transakcije može se očekivati vrlo brzo

Autor:(D. K.)

14.2.2016

Kineski konzorcij, koji čine davatelj internet usluga Kunlun, sigurnosna kompanija Qihoo, te investicijski fondovi Golden Brick i Yonglian, poslao je službenu ponudu za kupovinu firme Opera Software.

Iznos ponude za kompaniju koja je najpoznatija po internet pregledniku Opera zaustavljen je na 1,2 milijarde američkih dolara.

Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, upravni odbor i savjet dioničara Opera Software je ponudu prihvatio, pa se finaliziranje ove vrlo zanimljive finansijske transakcije može očekivati vrlo brzo.

Očigledno je Opera nakon dobrih finansijskih rezultata krajem prošle godine postala zanimljiva "lovina" kineskim investitorima, jer, objavljeno je kako je Opera u posljednja tri mjeseca zabilježila dobit od 32,8 miliona dolara, najvećim dijelom iz mobilnog oglašavanja.

Projicirani prihod za 2016. vrti se oko iznosa od 700 miliona USD, dok bi profit treba iznositi 110 miliona američkih dolara.

Ako se dioničari Opera Sofwarea također izjasne da su za ovu transakciju, nakon što norveške vlasti odobre cijelu priču, Kinezi će i službeno postati vlasnici Opere.