LIFESTYLE

OTKRIVENA TAJNA Zašto fast food burgeri nikad ne truhnu?

Pravi razlog

N. K.

14.2.2016

Nerijetko javnost na internetu šokiraju objave ljudi koji su godinama čuvali hranu iz fast fooda koja se oblikom, bojom, a ni mirisom nije promijenila

Takve pojave izazivaju zabrinutost zbog nepoznanice šta je uopšte u tim namirnicama, odnosno kakve sve hemikalije jedemo jer je logično da pravi hamburger istruhne ili popljesnavi.

Međutim, u pomno osmišljenom eksperimentu Food Laba, dokazano je kako stvar uopšte nije komplikovananijekomplicirana.

Kenji Lopez eksperimentisao je s hamburgerom iz Mcdonald'sa s onim pripremljenim u kućnoj varijanti. 

Domaći hamburger napravio je prema recepturi slavnog lanca brze prehrane te na kraju otkrio da takva hrana ne trune iz jednostavnog razloga - ona je u potpunosti isušena, odnosno u njoj se ne nalazi voda potrebna za taj proces. 

Na takav sličan način rade krekeri, dvopeci, sušena govedina i slična hrana.

Burgeri fast food lanaca su tanki i mali zbog čega je velik omjer površine i zapremine, a peku se gotovo do "reš pečenog" na izuzetno vrućim rešetkama, što doprinosi brzom gubitku vlage. 

Također, peku se u strogim uvjetima i izuzetno visokoj temperaturi koja ubija sve bakterije, potrebne za procestruljenja.