VIJESTI

SARAJEVSKA ZIMA Otvorena izložba radova Grupe "9+", upriličena projekcija video-igre "Memorija"

Međunarodni festival u Historijskom muzeju

Fena

14.2.2016

U sklopu 32. izdanja Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" danas je u Historijskom muzeju u Sarajevu upriličena projekcija interaktivne video-igre pod nazivom "Memorija" autorice Nore Lefa, vizualne umjetnice iz Atine, te otvorena izložba radova/skulptura Grupe "9+", koju čine mladi likovni umjetnici okupljeni u sklopu inicijative Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva.

Nastavku festivalskog programa prethodila je pres-konferencija na kojoj je direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić predstavio mlade umjetnike koji su vlastitim ostvarenjima obogatili sadržaj ove prepoznatljive kulturne manifestacije, koja se ove godine realizira pod motom "Duša umjetnika - Duša grada".

Kazao je da se nastavlja intenzivan program ovogodišnjeg festivalskog izdanja, te zahvalio svima koji su vlastitim i nesebičnim angažmanom doprinijeli njegovom uspješnom otvaranju, uz ponudu zanimljivih kulturnih sadržaja na čak 19 različitih lokacija.

Spahić smatra da se identitet grada mijenja zahvaljujući gostujućim i domaćim umjetnicima, te ističe značaj buđenja institucija koje trebaju skrbiti o kulturi u BiH i uopće na globalnom planu.

Među ostalim, najavio je da će tokom "Sarajevske zime" biti upriličena izložba o 25 godina Međunarodnog centra za mir, 30 godina Bijenala mladih Evrope i Mediterana, te zanimljiv filmski program, a sve će biti propraćeno i brojnim drugim kulturnim sadržajima i događajima.

Kako je novinarima kazala Nora Lefa, autorica spomenutog videa, njen rad ne predstavlja dokument, nego, prije svega, vlastiti uklon spram grada Sarajeva u kojem je provela jedan period svog života, a koristeći se elementima virtualnog kao medija za prenošenje osobnih utisaka.

Podsjetila je da video predstavlja jedan fragment cjelokupnog projekta koji na neki način "donosi" kartu Sarajeva u virtualnom svijetu, budeći različite emocije u kontekstu autorovog doživljaja onoga što čini jedan grad i promjena koje on sobom nosi.

Historičarka umjetnosti Aida Hadžimusić kazala je da se duša jednog grada mijenja u kontinuitetu, te da je legitimno pitanje šta je to što grad čini danas i koje su sve transformacije koje se bitno reflektiraju na fizionomiju urbanog, "a što se materijalizira putem različitih oblika, kao što se duša umjetnika materijalizira kroz njegova djela".

Koordinatorica programa za vizualne umjetnosti Merima Ivković podsjetila je na već realizirane programske aktivnosti koje su počele izložbom knjiga Shakespearea i Cervantesa na brajevom pismu i uz pratnju Duvačkog kvinteta Per Sempre profesora Lačevića.

Publika je nakon toga bila u prilici prisustvovati izložbi Projekta virtuelnog kulturnog naslijeđa u galeriji Novi hram, a u prostoru Gazi Husrev-begovog Hanikaha zajedničkoj izložbi fotografija, posvećenih "Sarajevskoj zimi".

Ivković, nadalje, navodi da je na dan otvaranja Festivala upriličena i izložba radova američkog umjetnika profesora Georga Rivere, te finske umjetnice Sophie Ehrnroothu, kao i izložba video-arta autorice sa Kipra Klitse Antoniou u izložbenim prostorima Historijskog muzeja.

U galeriji "Roman Petrović" predstavio se Alija Balta izložbom grafika "Retrospektiva", a autor Ivo Raić izložbom fotografija u galeriji "Preporod", a u istoj galeriji večeras će biti otvorena izložba slika Radoslava Tadića.