VIJESTI

ODŽAK: Konkurs za najbolju neobjavljenu kratku priču "Djed Bajro"

U organizaciji Kulturnog udruženja "Musa Ćazim Ćatić"

Autor:H. Č.

14.2.2016

Kulturno udruženje "Musa Ćazim Ćatić" iz Odžaka i istoimeno udruženje koje je formirano zahvaljujući Odžačaninu Huseinu Huski Ismailoviću u Minhenu,  raspisali su konkurs za nagradu kratke neobjavljene bajramske priče „Djed Bajro“. Konkurs traje do 5.marta ove godine, a radovi se mogu slati do 5.marta ove godine, šifrovani i u elektronskoj formi na miel-adresu [email protected]

ismailovic-lijvo-sa-osmanom-dzihom

Ismailović (lijevo) sa Osmanom Džihom

Ideju je pokrenuo gospodin Ismailović, autor slikovnica "Djed Bajro",s ciljem  da se bajramski običaji i sve ljeote ovog velikog blagdana, kroz pero, sačuvaju za naše naraštaje. Ideju je svesrdno podržao i bh.pjesnik Vehid Gunić.

- Bolje je da nestane selo,nego adeti u selu.U pričama dobrog Bošnjanina Huseina-Huske Islamovića, nije riječ ni o selu, ni o adetima, nego o adetima cijelog jednog naroda, kojem pripadamo. On nas vraća u vrijeme kada smo se znali radovati i sitnim darovima,  i kada smo više nego sada znali cijeniti ko smo i šta smo, i šta nam je činiti da ostanemo to što jesmo. Huseinova je želja da se bajramskim pričama doprinese jačanju i vrednovanju književnog stvaralaštva, kulture i običaja u Bosni i Hercegovini- pisao je Gunić.