VIJESTI

LOVRINOVIĆ: Zahtjev BiH da uđe snažnije u procese evropskih integracija

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH

Fena

14.2.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović je povodom sutrašnje predaje zahtjeva BiH za članstvo u EU, ocijenio da je to zahtjev BiH da uđe snažnije u procese evropskih integracija.

- Izuzetno sam zadovoljan što će do tog čina doći, pozdravljam taj čin, dakle zahtjev BiH da uđe snažnije u procese evropskih integracija. Koliko znam, to će biti jedan svečani čin, jedan novi početak na putu BiH ka evropskim integracijama - kazao je Lovrinović, dodajući da se nada da će biti uspješan.

Međutim, ističe, "nama poslije toga tek slijedi posao".

Prema njegovim riječima, slijedi ogroman posao, prije svega pred izvršnim tijelima vlasti u BiH, pred koordinacijskim mehanizmom koji je usvojen u vidu odluke Vijeća ministara BiH.

- Predstoji nam rad svih tijela vlasti BiH. To je jedan zajednički posao, jedan zajednički cilj. Očekujem da u tome svi sudjelujemo. Zato očekujem da možda neka neuralgična pitanja između nas, između različitih tijela vlasti u BiH, između različitih koordinacija, asocijacija koje ovog trenutka postoje, da se svedu na minimalnu mjeru i da se svi pokušamo uključiti u ovaj proces, stati na ove tračnice i krenuti snažno - istaknuo je Lovrinović.

Misli da se sve ono što se pojavi kao problem bilo koje vrste u bilo kojoj oblasti, može riješiti i "kroz koordinacijski mehanizam i kroz ovlaštenja koja imaju tijela vlasti u BiH, ali se najprije može riješiti voljom".

- Ona je, koliko sam informiran, izražena i kod naroda i kod svih političkih čimbenika, da se tim putem ide. Ta volja je presudna i ako ona bude presudna i dalje, mislim da će se sve nedoumice koje ovog trenutka stoje pred nama, pojavljuju u nekoj pretproceduri aplikacije, u proceduri koja nam slijedi poslije toga, otkloniti. Da ćemo svi skupa, s jednom dobrom voljom, dobrom namjerom i željom, sve probleme koji pred nama stoje rješavati kako bismo čim prije stekli status, da otvaramo jedno po jedno poglavlje i da dođemo što je prije moguće do cilja koji smo sebi svi davno zacrtali i postavili - istakao je Lovrinović.

Kazao je da Zajedničko povjerenstvo za evropske integracije PSBiH pokušava da organizira okrugle stolove, pokušava taj put približiti i ljudima na terenu, pratiti šta rade institucije, pokušavši ih animirati da rade bolje nego što su radile do sada.

- Pokušavamo bdjeti nad tim procesom, bdjeti nad opredjeljenjem da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju provodi, bdjeti nad onim što rade, tražiti odgovore, nukati ih da im pomognemo. Recimo, imamo Parlamentarni forum, tijelo u koje su uključena sva parlamentarna povjerenstva i odbori koji se bave pitanjem evropskih integracija - entiteta, županija, Distrikta Brčko, BiH. Tu je bila namjera da ondje gdje se možda dogodi nekakav zastoj ili nekakav problem, da probamo pomoći, savjetodavno. Nemamo ingerencije da nikome ništa naređujemo, niti smo formirani radi toga - pojasnio je.

Ali, istaknuo je, "želimo punim evropskim plućima disati na tračnicama tog evropskog puta BiH koji je možda više otvoren nego ikada dosad".  

- Ovo je šansa i nadam se da ovi nesporazumi koji se javljaju u hodu neće više zaustavljati taj proces - kazao je Lovrinović za Fenu.