VIJESTI

Goražde dio milijarde koja ustaje protiv nasilja nad ženama

Globalna kampanja

Al. B.

14.2.2016

Na Trgu branilaca Goražda, u partnerstvu sa organizacijama mladih iz ovog grada, udruženje "Kuća SEKA" je organiziralo program posvećen kampanji "Jedna milijarda ustaje", koji se istovremeno, na različite načine, odvija u gradovima širom svijeta.

Plesom i pjesmom i građani Goražda ustali su protiv nasilja nad ženama, ali i djecom i muškarcima, ugroženim socijalnim grupama.

- Istraživanja su pokazala da je svaka treća žena u svijetu izložena psihičkom, fizičkom ili seksualnom nasilju. To znači da je otprilike jedna milijarda žrena u svijetu izložena nasilju, a to je zastrašujući broj. Zato se u cijelom svijetu, u hiljadama gradova, aktivisti i aktivistkinje angažuju protiv nasilja, protestiraju, plešu i ustaju – kazala je Gabrijela Miler (Gabriele Mueller), predsjednica Udruženja "Kuća SEKA".

Miler dodaje kako je žalosna činjenica da se nasilje uglavnom vrši prema najbližim osobama.

- Muž prema ženi, ponekad i obrnuto, roditelji prema djeci, nastavnici prema učenicima, vršnjaci prema drugoj djeci koju su manja, slabija ili drugačija. Mahir (Rakovac, op.a) je samo jedan od puno djece koja su izložena brutalnom maltretiranju kao i ignoriranju toga od strane okoline. Nasilje nije samo udaranje nego i psihičko i emocionalno maltretiranje, kao i seksualizirano nasilje, ali postoji i strukturalno nasilje, poput sistematskog nasilja, oduzimanja prava ili uvjeta za dostojanstven život - ističe Miler.

Žrtva nasilja nikada nije kriva, odgovornost je uvijek na nasilniku, poruka je performansa u Goraždu, uz poziv svjedocima da na svaki znak nasilja nad žrtvom iz njihove okoline ne ostanu pasivni i nijemi.