VIJESTI

TREBINJE Tradicionalna rezidba u Carskim vinogradima

Povodom Svetog Trifuna zaštitnika vinara i vinogradara

Autor:P. M.

14.2.2016

Povodom Svetog Trifuna zaštitnika vinara i vinogradara u Carskim vinogradima na Ušću kod Trebinja, u vlasništvu porodice Vukoje, danas je obavljeno tradicionalno orezivanje prvih čokota vinove loze.

Prema riječima Radovana Vukoja, direktora podruma Vukoje, iako se sa orezivanjem tradicionlano počinje 14 februara, oni su zbog povoljnih vremenskih uslova orezivanje u vinogradima u Zasad polju već završili.

vukoje-6

Orezivanje u Carskim vinogradima

- Na lokalitetu Carskih vinograda kada evo po 122 put kreće u pohod na vrhunsko grožđe, očekujemo opet vrhunska vina. Ovdje proizvodimo i naše najslavnije vino Carsko vino, koje je ovu kuću proslavilo na tri kontinenta, i mogu slobodno reći da je to zaštitni znak ne samo Podruma Vukoje nego i čitavog BiH vinarstva - naveo je Vukoje i poželio da berba 2016 bude, ako ne bolja, onda kao berba 2015, koja se smatra jednom od najboljih berbi u skorije vrijeme.

Vukoje je najavio da će u ovoj godini po prvi put tržištu ponuditi vina od sorti „dubrovačka malvazija“ i „tamjanika“ te najavio učešće na Pro Vajnu svjetskom izlagačkom festivalu, koji nije ocjenjivačkog tipa već se tu sabiraju najbolji vinari iz cijelog svijeta

Tradicionalni početak orezivanja čokota vinove loze, obilježen je jučer i u ostalim vinogradima trebinjskog vinogorja, poput Agrofina, vinarije Anđelić, Marić, Petijević, Sekulović...