VIJESTI

DILBEROVIĆ: Integracija BiH u EU nezaustavljiv i nepovratan proces

Direktor Direkcije za evropske integracije o zahtjevu za članstvo u EU

Fena

14.2.2016

Direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Edin Dilberović ocijenio je da podnošenje zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u EU znači iskorak u procesu integriranja.

- Iako sam u više navrata naglašavao da sam čin predaje zahtjeva neće donijeti suštinsku promjenu u svakodnevnici bh. građana, ovaj korak je izuzetno važan, jer učvršćuje opredijeljenost i ozbiljnost namjere BiH da u konačnici postane članica EU. Svaka etapa u ovom procesu je kao alpinistički uspon. Vidljiv rezultat je tek na vrhu, ali do vrha se ne dolazi u jednom potezu - kazao je Dilberović.

Istaknuo je da duboko vjeruje da je integracija BiH u EU nezaustavljiv i nepovratan proces. Podnošenje zahtjeva za članstvo je zamajac koji ovaj proces dodatno stimuliše.

Dilberović navodi da će BiH zahtjev predati Holandiji koja trenutno, kolokvijalno rečeno, predsjedava Evropskom unijom. Holandija će zahtjev proslijediti Vijeću EU, a nakon što ga ono razmotri i prihvati zadužit će Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu, odnosno o tome u kojoj je mjeri BiH spremna za ispunjenje kriterija za članstvo.

- Evropska komisija će mišljenje pripremati na osnovu odgovora BiH na upitnik s nekoliko hiljada pitanja. Odgovaranje na upitnik i pripreme za ovaj posao su među prvim zadaćama BiH nakon predaje zahtjeva za članstvo. Svi nivoi vlasti će ovome dati doprinos, s obzirom na ustavne nadležnosti. Za pripremu odgovora BiH će, kao i sve države prije nje, imati vrlo malo vremena, što u našim uslovima stvara dodatni pritisak i odgovornost - rekao je Dilberović.

Podsjetio je da je BiH 2012. već imala svojevrsnu "probu" ovog posla, kada je uspjela u postavljenom roku odgovoriti na dva upitnika Evropske komisije u oblasti javnih nabavki i okoliša. Evropska komisija je potvrdila da je posao vrlo solidno urađen.

- S obzirom  na to da u procesu nismo od jučer i da su metodološke pripreme urađene, vjerujem da postoji dovoljan nivo spremnosti. Naravno, učit ćemo i u hodu, a to je, zapravo karakteristika cjelokupnog procesa - smatra direktor DEI-a.

Tvrdi da će priprema odgovora na upitnik Evropske komisije biti najzahtjevniji zadatak u dosadašnjem toku procesa integriranja. Pojašnjava da će osim odgovaranja na upitnik biti potrebno prikupiti i na engleski prevesti hiljade stranica propisa i dokumenata "kojima ćemo potkrijepiti odgovore".

- Tačan broj pitanja, naravno, nije moguće znati u ovom momentu, ali na temelju analize upitnika država regiona, BiH može da očekuje između 2.500 i 3.000 pitanja. Ona će se odnositi na politički kriterij, ekonomski kriterij i 33 poglavlja pravne stečevine EU. Pitanja će obuhvatiti apsolutno sve segmente našeg društva. Od pravosuđa, unutrašnjih i vanjskih poslova, ekonomske politike, do poljoprivrede, okoliša, socijalne politike, nauke, konkurencije i brojnih drugih oblasti. Na svako pitanje iz upitnika BiH će moći da ponudi samo jedan odgovor i to će, imajući u vidu složen sistem ustavnih nadležnosti u BiH, biti najveći izazov - navodi Dilberović.

Po njegovim riječima, odluku o dodjeli kandidatskog statusa, u konačnici, donosi Evropsko vijeće.

- Koliko će vremena proći od podnošenja zahtjeva za članstvo do dobijanja statusa  kandidata zaista je nezahvalno procjenjivati. Iskustva država u regionu su vrlo različita. Taj je period najkraće trajao u slučaju Hrvatske – 16 mjeseci, a najduže u slučaju Albanije - pet godina. Volio bih da se u slučaju BiH to dogodi što prije, jer kandidatski status bi značio ne samo formalni već i suštinski odmak u procesu.

U međuvremenu, fokus, snagu, pamet i interes javnosti treba usmjeriti na nastavak započetih reformi, a ne na datume. Reforme popravljaju ekonomsku sliku BiH i saldo na računima građana BiH - zaključio je Dilberović u razgovoru za Fenu.