VIJESTI

GENJAC: Predaja zahtjeva za članstvo u EU jedan od ključnih koraka u kretanju ka punopravnom članstvu

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH

Fena

14.2.2016

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac izjavio je danas u Sarajevu da će BiH sutra predati zahtjev za punopravno članstvo u EU, naglašavajući da je to jedan od ključnih koraka u kretanju jedne države ka punopravnom članstvu.

- Nakon predaje zahtjeva, Brisel bi trebao odgovoriti dostavljanjem upitnika Bosni i Hercegovini, i na osnovu odgovora na taj upitnik u Briselu bi trebalo izraziti mišljenje i preporuku o našoj sposobnosti i spremnosti za punopravnim članstvom - kazao je Genjac novinarima prije početka sesije "Kruga 99" na kojoj je bio uvodničar o temi "Šta slijedi nakon aplikacije BiH za članstvo u EU?".

Genjac misli da će prije dostavljanja upitnika u Briselu "pogledati, prije svega, šta je sa uslovima koji su već odavno postavljeni za vjerodostojnu aplikaciju".

- Nije realno očekivati tu reakciju iz Brisela, odnosno odgovor u vidu dostavljanja upitnika, prije nego što otklonimo nesporazume oko mehanizma koordinacije, na obostrano prihvatljiv način riješimo pitanje takozvane tradicionalne trgovine, te objavimo rezultate popisa stanovništva 2013. godine u BiH i podrazumijevajući da nastavimo provoditi programsku agendu u pogledu refrome - smatra Genjac.   

Navodi da nakon predaje zahtjeva za članstvo u EU sutra u Briselu, "vjerovatno treba staviti prst na čelo i početi razmišljati šta oko uslova".

Što se tiče popisa stanovništva, Genjac kaže da "imamo stavove Međunarodne posmatračke misije, koji su utemeljeni na međunarodnim statističkim standardima".

- Popis je proveden u skladu s tim standardima. Imamo preporuke da se obrade podaci i da se objave. Mislim da je realno očekivati u narednih mjesec dana da  počne objava rezultata popisa - kazao je Genjac.

Potcrtao je da moramo "mukotrpno pregovarati sa Briselom oko tradicionalne trgovine", ocijenivši da će "naš pregovarački tim imati prilično težak zadatak između ultimativnog zahtjeva EU i imperativnog zahtjeva da se zaštiti domaća proizvodnja".

Genjac misli da se treba tražiti prostor za kompromis u okviru kvota, prelaznog perioda te omogućavanja izvoza nekih bh. proizvoda na evropsko tržište koji do sad nisu bili u bescarinskom ili dozvoljenom izvozu na evropsko tržište.

- Što se tiče tog uslova, bez obzira na kašnjenje, mislim da ne smijemo napraviti grešku. Mora se domaća proizvodnja zaštititi, koja još uvijek nije u stanju da se nosi sa tržišnim izazovima evropskih proizvoda - navodi Genjac.

Što se tiče mehanizma koordinacije, on podsjeća da ga je Vijeće ministara usvojilo, te da su se "pojavili određeni nesporazumi".

- Ne vidim do sad suštinske razloge za nesporazume. Treba da se Vlada RS-a očituje oko suštine, inače bi to moglo biti dnevnopolitičko razračunavanje između SNSD-a i Saveza za promjene. I naravno, treba da nastavimo s provođenjem reformi iz reformskog programa, što je već započeto i što se u Briselu smatra kao prilično ispunjenim uslovom u dosadašnjoj fazi - kazao je Genjac.

Istaknuo je da je vrlo teško govoriti o trenutku kad će nam Brisel dostaviti upitnik, jer misli "da najviše zavisi od toga koliko će trajati proces pregovora o tradicionalnoj trgovini".