VIJESTI

ĐAPO: Najavljeni događaj velika stvar za BiH, jer se pridružuje porodici evropskih zemalja

Federalni ministri ističu obaveze koje stoje pred BiH nakon predaje aplikacije

Fena

14.2.2016

Članovi Vlade Federacije BiH ističu da svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje veliki posao nakon što sutra predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović službeno preda zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je da je predaja aplikacije velika šansa za državu koja se ne smije propustiti.

- Moramo poduzeti aktivnosti da dokažemo da su naše namjere iskrene. Na tom polju moraju istrajati kako državne institucije, tako i entitetske vlade i drugi organi vlasti - da učine ono što je neophodno radi kompletne implementacije i pridruživanja Evropskoj uniji - naglasio je Drljača.

Jedna trećina pravne legislative usklađivanja odnosi se na okoliš, o čemu pozitivan stav ima federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

- Tu će dolaziti do usklađivanja sa svim evropskim direktivama. Ono što je važno u okolišu i u turizmu jeste da se otvara mogućnost apliciranja i korištenja evropskih fondova, što znači da će se BiH povezati još više s regijom, a dobit ćemo konačno sva neophodna sredstva. Na nama je sada da uradimo sav posao, koji treba - kazala je Đapo.

Smatra da je najavljeni događaj velika stvar za BiH, jer se pridružuje velikoj porodici evropskih zemalja.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić očekuje da će predajom aplikacije ministarstvo kojem je on na čelu steći povoljnije pozicije, bolje uvjete za nastavak aranžmana, prije svega u izgradnji cesta, koridora 5-C, te svih drugih poslova u željezničkom i sektoru telekomunikacija.

- Uvjeren sam da ćemo napraviti sve te pretpostavke. Aplikacija otvara vrata novim aranžmanima koji su neophodni za nastavak izgradnje puteva, kao i drugih poslova koje očekuje ministarstvo pri ispunjavanju obaveza za pristupanje EU - rekao je Lasić.

Predstoji i rad na zaštiti konkurencije na tržištu telekomunikacijskih usluga u BiH radi osiguranja djelotvorne konkurencije i predupređenja štetnih efekata nedostatka konkurentnosti na tržištu telekomunikacijskih usluga.

- S jedne strane, mi bismo da zaštitimo domaće operatere, dok im s druge moramo pomoći da dignu tu kvalitetu na višu razinu. Zato treba biti konkurentan na tržištu. Svako zapuštanje posla dovodi do inferiornosti i onda će vas "pojesti" konkurencija, koja će se otvoriti i biti znatno veća i šira - mišljenja je Lasić.

Ukoštac se, dodaje, treba uhvatiti s praćenjem trendova u oblasti telekomunikacije, što je veoma skupo.

Budući da je Ministarstvo, u prošlom i aktuelnom mandatu, iscrpilo sve kreditne aranžmane konstatovao je da se "došlo do zida, a ima još puno posla".  

- Imamo mi za ovu godinu, dvije... ali mi želimo napraviti takav ambijent da svih 300 kilometara autoputa ima perspektivu i rok kad će se izraditi - izjavio je Lasić.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kaže da će se 15. februara u Briselu vidjeti odlučujući korak naprijed BiH nakon kojeg više nema dilema hoće li država ići ka EU i da li će se demokratizirati.

To je, po njegovom mišljenju, samo početak procesa uvođenja demokratskih normi, odnosno evropeizacije.

- Predstoji nam reforma zdravstva i u svakom slučaju dobro razmisliti da li možemo sustav zdravstva održati - da imamo ovakav nivo zdravstvene zaštite a ne plaćati ga i oslobađati velike grupe ljudi od obveze plaćanja. Tu se moraju napraviti reforme - upozorio je Mandić.

Reforma zdravstva podrazumijeva rješenje dugovanja zdravstvenog sektora, uvođenje trezorskog sistema poslovanja te definiranje novih modela i izvora finansiranja, uz precizno normiranje mreže zdravstvenih ustanova.

Zakon o zdravstvenom osiguranju Mandić je ocijenio krucijalnim, jer će od njega "mnogo toga ovisiti". Pri tome, naglašava, da trebamo ostati osjetljivi i generacijski solidarni.

- One potrebite moramo zaštiti, ali isto tako prema onima koji imaju novca ne moramo baš biti tako socijalno osjetljivi - sugeriše federalni ministar zdravstva.

Prioritetni zadatak u sektoru trgovine tiče se izmjena i dopuna Zakona o unutarnjoj trgovini i to u pogledu nekoliko članova koje je, kako kaže federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, potrebno uskladiti s instrukcijama i smjernicama Evropske unije.

To je vezano za preduvjete priključenja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), čiji su temeljni ciljevi liberalizacija trgovine, odnosno stvaranje otvorenog i ravnopravnog sustava trgovinskih pravila, liberalizacije i eliminacije carinskih i necarinskih prepreka trgovini robom i uslugama te lakšeg pristupa tržištima.

Iz tih razloga, resorno ministarstvo će, kaže Vujanović, nastaviti provoditi aktivnosti da bi građani Federacije sve više konzumirali domaće proizvode i jačali domaću proizvodnju.

Rad na evroatlantskim integracijama radi osiguranja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će Federaciju BiH učiniti konkurentnijom, prioritet je Vlade Federacije BiH u ovoj godini.