GLOBUS

Putin i Obama razgovarali telefonom o razrješenju konflikta u Siriji

Državnici pozitivno ocijenili rezultate pregovora u Minhenu

Fena

14.2.2016

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Barak Obama razgovarali su danas telefonom o razrješenju sirijskog konflikta i drugim aktuelnim temama na svjetskoj političkoj sceni, saopćio je Kremlj.

Obojica državnika su pozitivno ocijenila rezultate pregovora o Siriji, održanih 11. i 12. februara u Minhenu, i podržala napore da se primijeni prekid vatre, navodi se u saopćenju, a prenosi Rojters.

Oni su se tokom zajedničkog telefonskog razgovora dogovorili da će intenzivirati diplomatsku i drugu saradnju na primjeni sporazuma o Siriji postignutog u Minhenu.

Putin je u razgovoru sa Obamom također istakao važnost zajedničke borbe protiv terorizma, u kojoj se neće primjenjivati dvostruki standardi.

Ruski predsjednik je također ukazao na neophodnost postojanja bliskih radnih kontakata između odbrambenih službi Rusije i SAD u cilju borbe protiv takozvane Islamske države, prenosi Tanjug.

U saopćenju Kremlja se navodi i da je Putin izrazio nadu da će zvanični Kijev preduzeti praktične korake u ispunjenju svojih obaveza preuzetih mirovnim sporazumom iz Minska, koji predviđa prekid vatre između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.